Borut Mekina

 |  Mladina 15

Kodeks za 20 tisočakov

Neplemenit začetek nove agencije

Predsednica nove vladne agencije Dagmar Komar

Predsednica nove vladne agencije Dagmar Komar
© Borut Krajnc

Od oktobra minulega leta državne naložbe upravlja nova agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki je tudi naslednica kadrovsko-akreditacijskega sveta. Njeni prvi koraki niso bili ravno spodbudni. Agencija, ki jo vodi bivša kandidatka na listi stranke Socialnih demokratov Dagmar Komar, se je že takoj neposredno vmešala v konkretno odločitev nadzornega sveta Termoelektrarne Šoštanj. Ekonomist Bogomir Kovač, bivši vodja akreditacijskega sveta, je to odločitev označil za »sporno«. Ne samo zato, ker naj bi bila v nasprotju z načeli korporativnega upravljanja, ampak tudi zato, ker agencija tedaj še ni imela sprejetega kodeksa, v katerem bi določila svoje pristojnosti.
Agencija, ki upravlja državne milijarde in ki vodi kadrovsko politiko državnih podjetij, sedaj že ima Kodeks upravljanja družb s kapitalskimi naložbami države, v katerem so zapisani osnovna načela, merila in postopki ravnanja agencije pri upravljanju državnih naložb. A tudi s tem drugim korakom nova agencija, ki naj bi po besedah predsednika vlade Boruta Pahorja prinesla »revolucijo« v upravljanje, svoje kredibilnosti ni rešila. Kot so nam po več kot 10 dnevih le pojasnili iz agencije, so za približno dva meseca dela za dokument na 18 straneh svetovalnemu podjetju Gorazda Podbevška plačali kar 19.200 evrov. »Priprava Kodeksa je bila zelo obsežna, primerjalno je bilo treba pregledati veliko tuje korporativne prakse, tujih podobnih dokumentov, sočasno pa je bilo pomembno, da je Kodeks povsem usklajen z domačo korporativno zakonodajo,« znesek opravičujejo v agenciji. Po njihovem mnenju je plačilo »primerno obsegu in strokovnosti vsebine«.
No, tudi bivši kadrovsko-akreditacijski svet je imel svoje notranje pravne akte. Kot pojasnjuje Kovač, so imeli skupaj še celo več kot 18 strani delovnih dokumentov. Postopkovna pravila oziroma uredbeni del sveta je bil zapisan na sedmih straneh, se spominja, program dela, ki ga je napisal sam, pa je bil dolg 12 strani. »Vse dokumente in pravne podlage smo napisali sami, nismo posegali po zunanjih svetovalcih in nismo ničesar naročali drugod. Te dokumente smo pripravili v okvirih svoje pristojnosti,« pravi Kovač, ki poudarja, da je bilo njihovo delo zelo občutljivo in si zato niso smeli privoščiti nobene moralne napake. A če so v kadrovsko-akreditacijskem svetu dokumentacijo pripravili v okviru svojih pristojnosti, koliko so bili za te pristojnosti plačani?
Mnogi, pravi Kovač, so se plačilu odpovedali. On sam, ki je bil predsednik sveta, je prejemal 80 evrov sejnine, člani sveta pa 60 evrov. Glede na to, da so bile seje v povprečju enkrat na mesec, je bilo njihovo delo dejansko volontersko, pravi Kovač.
Nova agencija je torej posel začela res profesionalno. In s Kovačem smo se lahko samo strinjali glede mnenja, da je pravo, profesionalno delo treba tudi primerno plačati. Pa četudi več kot 1000 evrov na tipkano stran.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.