Peter Petrovčič

 |  Mladina 16  |  Politika

Dosmrtni zapor ostaja

Novela Šturmovega kazenskega zakonika pripravljena

/media/www/slike.old/mladina/tnovela_kz1_b5.jpg

© Borut Peterlin

Ministrstvo za pravosodje je v medresorsko usklajevanje poslalo novelo Šturmovega kazenskega zakonika. Spremembe so obsežne, predvsem pa številne, ne odpravljajo pa dosmrtnega zapora, ki je prej tako motil stroko in politično levico.
Spremembe zakonika so bile nujne in so dobrodošle. Tudi je prav, da se, kot je dejal pravosodni minister Aleš Zalar, kazenski zakonik spreminja premišljeno. Prav je tudi, da se sprejema v soglasju s stroko, tokrat recimo v soglasju s svetom za kaznovalno pravo, v katerem sedijo praktično vsi najeminentnejši kazenskopravni strokovnjaki, petnajst njih. No, z izjemo vodilnega penologa dr. Dragana Petrovca z inštituta za kriminologijo. Na dan, ko je svet za kaznovalno pravo dal še zadnje pripombe in soglasje k noveli kazenskega zakonika, je Petrovec izstopil iz tega organa. Pravi, da noče biti »fasada, na katero se sklicuje minister, kadar kaj naredi ali če ne«. Petrovec je bil namreč med tistimi v svetu, ki so zagovarjali pisanje novega zakonika, za katerega že tudi obstaja strokovna podlaga v obliki študije potrebnih sprememb, ki so jo pred leti pripravili na Pravni fakulteti v Ljubljani. Praktično vsi pisci študije so tudi člani sveta. »To, kar se zdaj dogaja, je v nasprotju s prvotnimi sklepi sveta, da se napiše novi zakonik in odpravi kazen dosmrtnega zapora.«
Prav uvedba dosmrtnega zapora je dolgoročno gledano največja napaka zakona, ki se je pisal v tajnosti in sprejemal brez javne razprave in v nasprotju s celotno strokovno javnostjo. Pa ne zato, ker bi se ta vsepovprek izrekal, ampak zato, ker je s seboj prinesel logično povečanje represije. Predvsem pri policiji in tožilstvu, ki zahtevata višje kazni za kazniva dejanja z enakim razponom kazni kot pred njegovo uvedbo, in pri sodiščih, ki take, višje kazni izrekajo. In dosmrtni zapor se zdaj ohranja v soglasju s člani sveta za kaznovalno pravo.
Aktualna novela pa naj bi bila zgolj prva v vrsti. »Gre za ministrov koncept, ki mu člani sveta, v nasprotju s prvotnimi sklepi, niso nasprotovali,« pravi Petrovec, ki meni, da je tak način sprejemanja tako usodnega zakona, kot je kazenski zakonik, povsem zgrešen: »To je tako, kot da bi radi novo obleko, dobili pa bi nekakšno krpanko iz ostankov blaga. Vsak veter jo bo prepihal, pa še izgleda za nikamor.« Ko je minister imenoval posvetovalni organ za področje kazenskega prava, se je iz sestave zdelo, da si je morda imenoval celo premočno posvetovalno telo. Da bodo na področju kazenskega prava bolj njegovi člani vodili ministra kot pa on njih. Po mnenju Petrovca je realnost povsem drugačna: »Ko sem odstopil, mi je eden od članov sveta dejal, da sem naredil točno to, kar si vsi želijo, pa si tega nihče ne upa.«
Petrovec pravi, da je vzrok - tako za sistem spreminjanja z več novelami kot tudi ohranitev dosmrtnega zapora - »predvsem v bojazni, da se zakonik ne bi znašel na referendumu«. To pa, ne glede na politično situacijo, pri sprejemanju zakonov ne bi smelo biti osnovno vodilo. Pri kazenskem zakoniku še toliko manj. Šturm ne bi nikoli uvedel dosmrtnega zapora, če bi se bal referenduma.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.