Urša Marn

 |  Mladina 16

Kako iz krize?

Najdaljši železniški predor

Patrick Vlačič

Patrick Vlačič
© Borut Krajnc

V Sloveniji je kriza najhuje prizadela gradbeništvo. Gradbinci vladi zamerijo, da prav v teh - zanje daleč najhujših - časih nima programov, s katerimi bi zagnala nov naložbeni cikel.
Minister za promet Patrick Vlačič je ta očitek zavrnil rekoč: »Država ima pripravljene investicijske načrte na področju prometne infrastrukture in samo v železniško infrastrukturo načrtujemo v prihodnjih letih vložiti približno 1,6 milijarde evrov.« Hkrati je gradbincem svetoval, naj delo začnejo iskati tudi v tujini, saj ga doma preprosto ne bo dovolj, da bi panoga lahko obdržala sedanji, predimenzionirani obseg. Težava je samo ena: da denarja za uresničitev teh velikih načrtov države ni. Za zdaj so zagotovljena zgolj sredstva za dokončanje že začetih avtocestnih odsekov, za gradnjo avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje in za začetek gradnje drugega tira Divača-Koper, pri večini drugih projektov pa je država doslej zagotovila zgolj financiranje priprave državnih prostorskih načrtov, začetki gradnje in s tem novega naložbenega cikla pa se odmikajo v čas po letu 2013.
Povsem drugače je pri naših sosedih. Pred dnevi se je začela gradnja železniškega predora pod prelazom Brenner, ki bo povezal Avstrijo in Italijo. Predor, dolg 55 kilometrov, med avstrijskim Innsbruckom in italijansko Fortezzo bo leta 2025, ko bo zgrajen, priključen k že zgrajeni devet kilometrov dolgi podzemni železniški progi pri Innsbrucku in bo tako najdaljši predor na svetu. Projekt gradnje predora je ocenjen na neverjetnih osem milijard evrov, pri čemer naj bi delež EU znašal 786 milijonov evrov. Samo za primerjavo: osem milijard je skoraj toliko, kot znaša celoten slovenski državni proračun!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.