Človekoljubni prevarant

O človeku, ki je nategnil Obamo in ves svet

Pripoved o življenju Grega Mortensona, ameriškega alpinista in filantropa, zapisana v knjigi Tri skodelice čaja, je gotovo ena izmed najbolj navdušujočih zgodb, ki so se v zadnjih letih pojavile na knjižnih policah. Gre za zgodbo o tem, kako lahko en sam človek spremeni del sveta, v tem primeru severni Pakistan, ki sicer velja za neosvojljivo trdnjavo ekstremizma ter sovraštva do vsega tujega.
Pripoved gre tako: Mortenson se je po neuspelem vzponu na vrh K2 leta 1993 ves izgubljen in na koncu z močmi zavlekel v malo, zakotno vasico Korfi, kjer so ga ljudje toplo sprejeli in mu rešili življenje. Mortenson je med kratkotrajnim bivanjem v Korfiju ugotovil, da otroci tam nimajo šole, zato so se učili tako, da so s palicami pisali po zemlji. Obljubil jim je, da jim bo zgradil šolo, in po vrnitvi v ZDA celo spal v avtomobilu, da bi tako privarčeval vsak dolar za izpolnitev dane obljube. Po več mesecih mu je uspelo prepričati bogataša in alpinističnega navdušenca Jeana Hoernija, da mu je poklonil denar, in Mortenson je šolo tudi zgradil. Z nadaljnjimi Hoernijevimi donacijami je ustanovil organizacijo Central Asia Institute (CAI), ki je v Pakistanu in Afganistanu do zdaj zgradila 140 šol, predvsem za deklice. Mortenson je tako v ZDA postal kultna osebnost, njegova predavanja je obiskovalo na tisoče ljudi, donacije za njegove projekte so prihajale od vsepovsod, 100 tisoč dolarjev je CAI poklonil celo predsednik Barack Obama.
Toda zdaj se je izkazalo, da je večji del Mortensonove zgodbe in njegovega poslanstva prevara. Oddaja 60 minutes televizijske postaje CBS News je razkrila, da si je Mortenson v knjigi izmislil številne stvari, začenši s prihodom v Korfi. Njegovi alpinistični tovariši navajajo, da je to laž, med njimi Jon Krakauer, ki je sprva doniral denar CAI, potem pa umaknil podporo zaradi Mortensonovega laganja. Ravno tako se je izkazalo, da ga leta 1996 v Pakistanu niso ugrabili talibani. Za bradate oborožene moške na fotografiji, ki jo je Mortenson podajal kot dokaz, se je izkazalo, da niso bili talibani, ampak nasprotno - njegovi zaščitniki. Poleg tega je ekipa CBS obiskala tudi 30 od domnevno 140 šol in ugotovila, da številne niti ne obstajajo, da so zgrajene le napol in zapuščene samevajo že leta ali pa so bile zgrajene celo že davno prej. Koliko šol je dejansko postavil Mortenson, zdaj ne ve nihče.
Direktorski odbor CAI je v zadnjih letih zapustilo več ljudi, potem ko so ugotovili, da Mortenson inštitut »uporablja kot svoj bankomat«. Finančna poročila razkrivajo, da je donedavni junak namenil več denarja za svoje knjižne turneje po ZDA kot pa za gradnjo šol. Milijone dolarjev donacij je zapravil tudi za potovanja z zasebnimi letali.
»On ni prevarant tipa Bernie Madoff. Bodimo pošteni, naredil je dobre stvari in postal morda svetovno najbolj prepoznaven zagovornik šolanja deklic v nerazvitem svetu,« je povedal Krakauer za CBS. »Toda vseeno, zdaj tvega, da bo vse to uničil s svojimi prevarami in lažmi.« Mortensona sicer čakata dve preiskavi. Eno bo opravilo založniško podjetje Viking, ki bo preverilo točnost navedb v knjigi Tri skodelice čaja, drugo pa državni tožilec zvezne države Montana zaradi suma zlorabe doniranih sredstev. In to bo konec še ene pravljice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.