Pravica otroka, da se razvije v homoseksualca

Je vzgajanje otroka v »normalnega« kaznivo dejanje?

/media/www/slike.old/mladina/mhomo_bk.jpg

© Borut Krajnc

V času, ko nasprotniki novega družinskega zakonika veliko govorijo o »normalnih«, »zdravih« in »naravnih« družinah, se lahko vprašamo, kako sami doma za štirimi stenami vzgajajo otroke. Morda, če špekuliramo, pri vzgoji, predvsem spolni vzgoji, kršijo najosnovnejše otrokove pravice, ki so zapisane v mednarodnih konvencijah, slovenski ustavi in celo v kazenskem zakoniku ...
»Gre za nič manj kot eno ključnih vprašanj spolnega kazenskega prava,« v knjigi Spolnost in kazensko pravo piše dr. Damjan Korošec, predavatelj kazenskega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Gre za pravico otroka, da se razvije v homoseksualca. Pravico, ki izhaja iz pravice do nediskriminacije, ki je pravica vseh, tudi otrok, in izhaja iz mednarodnih konvencij in ustave. Sodobno spolno kazensko pravo je, kar se spolne usmerjenosti tiče nevtralno in pravi, da je treba otrokov razvoj spodbujati, v katerokoli smer si otrok želi. Prepovedovanje homoseksualnosti ali spodbujanje heteroseksualnosti, da bi se preprečil razvoj v homoseksualnost, je samo po sebi nasilje nad otrokom. Seveda to velja tudi v obratni smeri.
»Iskanje lastne spolne identitete velja izrecno ne le za sprejemljiv, ampak že kar za nujen vzgojni cilj, 'Še posebej, kadar se kažejo znaki homoseksualnega značaja mladostnika',« o tem piše Korošec. Pa tudi: »Selektivno odvračanje od spolnega ravnanja zgolj ene vrste, glede na spolno umerjenost, ni sprejemljiv vzgojni cilj. Še manj kot sprejemljiv vzgojni cilj pride v poštev (prisilno) spolno usmerjanje spolno neopredeljenega otroka v katero koli smer.«
V Sloveniji sicer v družbi velja za najhujši mogoč zločin ravno nasprotno. Če torej starši tolerirajo homoseksualna nagnjenja in razvoj otroka v tej smer. Nekateri starši tako skušajo otroka usmerjati v neko spolno usmerjenost, skoraj izključno v heteroseksualnost. Ko ugotovijo, da ima otrok, recimo 14- ali 15-letnik, homoseksualne stike z vrstnikom istega spola, začnejo izvajati vzgojne ukrepe, da bi te stike omejili. A pravno gledano ni nobenega dvoma - starši ne smejo delati razlik med homoseksualnimi in heteroseksualnimi otrokovimi stiki. Otroku lahko straši poskušajo preprečiti spolne stike, vendar ne zaradi spolne usmerjenosti.
Težava je v tem, ker je v preteklosti kazensko in siceršnje pravo to toleriralo in to večinoma počne še danes. V kazenskem zakoniku prepoved takšnega ravnanja vsebuje 131. člen z naslovom Kršitev enakopravnosti, sicer prvi člen v poglavju Kazniva dejanja zoper človekove pravice in svoboščine. Člen, ki se preredko uporablja, sploh če vemo, koliko je neenakopravnosti in diskriminacije. Tudi pri vzgoji otrok.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.