Tjaša Zajc

 |  Mladina 16

Droge ne, alkohol pa

Stranka, ki je v državnem zboru ponovno uvedla prodajo alkohola, sedaj zahteva testiranje funkcionarjev za droge

/media/www/slike.old/mladina/malko_bk.jpg

© Borut Krajnc

Marca so poslanci SDS predlagali zakonsko uvedbo obveznega testiranja državnih funkcionarjev, s katerim naj bi preverjali, ali ti uživajo droge. V torek je predlog dočakal prvo splošno obravnavo v državnem zboru in sprožil ostre odzive različnih političnih strank; med drugim zato, ker gre za vdor v posameznikovo zasebnost. To je za Delo potrdila tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Pri tem SDS zanemarja, da je alkohol prav tako škodljiva droga. V državnem zboru je bil prepovedan od leta 1993, prepoved je bila sprejeta pod takratnim predsednikom parlamenta Hermanom Rigelnikom, v času prejšnje vlade, torej vlade SDS, pa je bila v začetku leta 2006 odpravljena. Za kaj si največja opozicijska stranka torej prizadeva?
Predlagani zakon za obvezno testiranje za droge naj bi imel pozitivne učinke na poslance, saj gre - tako je v torek dejal poslanec SDS France Cukjati - za »preventivni ukrep in kvečjemu za moralni pritisk na funkcionarja, da pri sprejemanju pomembnih odločitev ohrani trezno glavo«. Pri tem so poslanci SDS v predlogu zakona med drugim celo zapisali: »Tudi policijsko testiranje vinjenosti za volanom se ne smatra za protiustavno kršenje zasebnosti, pa drogiran politik lahko naredi neprimerno več škode državljanom kot vinjen voznik za volanom.« Pustimo ob strani, da je bil alkohol (po statističnih podatkih policije) samo v prvih treh mesecih letošnjega leta 400-krat vzrok prometnih nesreč.
Alkohol je družbeno sprejemljiv, legaliziran, prosto dostopen in obdavčen. Je legalizirana droga, in če se SDS že zavzema za nadzor nad uživanjem opojnih substanc, bi lahko bila konsistentna in poleg prepovedanih drog opozarjala tudi na alkohol. Čeprav naj bi bil ta po zakonu o omejevanju porabe alkohola za mlade do 18. leta prepovedan, ti pri kupovanju v trgovinah nimajo večjih težav, kar je januarja pokazala raziskava Centra za socialno psihologijo na FDV. Večkrat se kozarček vina promovira s pozitivnim vplivom na zdravje. Tako je alkohol ob obrokih v prodaji tudi v državnem zboru, ne glede na njegov vpliv na posameznikove psihofizične sposobnosti. Kot so pojasnili v službi za odnose z javnostmi državnega zbora, si poslanci vsak dan v času kosila lahko privoščijo kozarček piva ali vina. Tudi ob slavnostnih prireditvah nekajkrat na leto je v ponudbi pijač vino ali penina. A restavracija sicer ne proda veliko alkohola, so še sporočil iz DZ: »V restavraciji vsak dan postrežemo okoli 400 ljudem (torej okoli 8000 obrokov na mesec), ob tem pa smo marca 2011 postregli 40 litrov vina in 100 steklenic piva (3 dcl), torej pol litra vina na dan za 400 ljudi in pet steklenic piva na dan za 400 ljudi.«
Kozarec vina še ne pomeni zasvojenosti, vendar gre pri tem za načelnost: če je SDS proti opojnim substancam zaradi njihovih škodljivih učinkov, naj bo proti vsem, ne le tistim s pridevnikom »prepovedane«.
Predlagani zakon je poslanska večina sicer zavrnila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.