Številko bo določilo evropsko sodišče

Razprava o številu izbrisanih bo brez pomena še pred dopusti

Eden od brezštevilnih protestov

Eden od brezštevilnih protestov
© Borut Krajnc

Dve leti dela sedmih poslancev in njihovih sedmih namestnikov, šest zaslišanih prič in poročilo ter ločeno odklonilno mnenje. Poročilo, ki ga je s 50 proti 21 glasovi sprejel državni zbor, pravi, da je izbrisanih toliko, kot so jih na ministrstvu za notranje zadeve našteli v aktualnem mandatu pod vodstvom Katarine Kresal. Ločeno mnenje opozicijskih SDS, SLS in SNS pa, da je izbrisanih, kot je veljalo dolga leta. Ali je izbrisanih 25.671 ali 18.305, je povsem vseeno, še posebej, ker bo najbolj točen odgovor na to vprašanje dalo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.
Čez dva meseca bo namreč v Strasbourgu javna obravnava primera izbrisanih pred velikim senatom, saj se je Slovenija pritožila na prvostopenjsko sodbo. V tej je sodišče odločilo, da so bile osmim izbrisanim, ki so se obrnili nanj, z izbrisom kršene pravice iz evropske konvencije o človekovih pravicah. V sodbi je evropsko sodišče Slovenijo tudi pozvalo, naj omenjenim osmim izplača primerno odškodnino, sicer bo to določilo samo. Ne glede na popravo krivice za nazaj, vračanje statusa in podobno je namreč edini pravi način poprave kršitve človekovih pravic izplačilo odškodnine.
Sodišče za človekove pravice bo zdaj ali pritrdilo pritožbenim razlogom Slovenije, spremenilo svojo odločitev in ugotovilo, da omenjenim izbrisanim niso bile kršene konvencijske pravice, ali pa bo potrdilo prvostopenjsko odločitev. Če se zgodi slednje, in verjetnost je, da se bo, potem bo določilo višino primerne odškodnine za izbrisane, ki so tožili Slovenijo. S strani slovenske izvršilne in zakonodajne oblasti bi potem bilo najbolj smotrno, da poskrbita, da Slovenija vsem izbrisanim, katerih usoda je bila podobna tem, ki so s tožbo uspeli, izplača odškodnine po istem vzorcu. V nasprotnem primeru pa je to signal za vseh preostalih 18 ali 25 tisoč izbrisanih, da se obrnejo na sodišče in odškodnine od države izterjajo prek Strasbourga. V tem primeru bo namreč sodišče odločalo hitro in Sloveniji sporočilo, naj v vseh enakih primerih ravna enako, kot so določili v sodbi velikega senata. V tem primeru bodo tudi odškodnine nekoliko višje od tega, kar sodišče meni, da je »primerna odškodnina«.
Lahko pa naredi evropsko sodišče še korak naprej že samo pri sodbi na drugi stopnji. Lahko samo določi merila, po katerih mora Slovenija ločiti izbrisane, ki jim pripada odškodnina, od izbrisanih, ki jim ne, in Sloveniji naloži izpeljavo tega postopka, ki ima za končno posledico izplačilo odškodnin.
Ne glede na to, ali bo merila za izplačilo odškodnin izbrisanim evropsko sodišče določilo samo ali na podlagi novih tožb, pa se bo prav z njihovo določitvijo v bistvu navedlo najbolj točno število izbrisanih. In odveč bodo brezplodna prerekanja, ali je izbrisanih nekaj tisoč več ali manj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.