Vanja Pirc

 |  Mladina 18

Domoljubna popevka

Brigadir Anton Krkovič napisal pesem za Slovensko popevko

/media/www/slike.old/mladina/mkrko_mf.jpg

© Miha Fras

Že kar nekako navadili smo se, da na festivalu Slovenska popevka občasno sodelujejo osebe, ki jih poznamo zunaj glasbenega konteksta. Za doslej najbolj znamenit takšen nastop je poskrbel Mitja Ferenec, zgodovinar, ki se ukvarja s povojnimi poboji, a je tudi pevec skupine Prifarski muzikanti. To skupino je občinstvo leta 2009 izbralo celo za zmagovalko festivala.
Letošnji festival si bomo, kot kaže, zapomnili po tem, da bo na njem sodeloval uslužbenec generalštaba Slovenske vojske, brigadir Anton Krkovič, ki je bil znan tudi kot poveljnik specialne brigade Moris v času, ko je bila ta vpletena v afero Depala vas. Krkovič na Slovenski popevki sicer ne bo pel, predstavil se bo kot avtor besedila skladbe Sam, ki jo bo odpel nekdanji šank-rockovec Matjaž Jelen. Skladbo bo za veliki orkester priredil skladatelj Patrik Greblo.
Krkovič ni prvi slovenski vojak, ki ga je zaneslo v pesniške ali glasbene vode. Pesnil je že denimo general Rudolf Maister, naš najbolj znani partizanski pesnik je bil Karel Destovnik - Kajuh, v sodobnejših časih pa smo si najbolj zapomnili nastope »pojočega majorja« Ladislava Trohe. Krkovič se je, kot je povedal za Žurnal24, z glasbo v preteklosti že ukvarjal, potem pa je ustvarjanje prekinil »zaradi okoliščin, ki so me potisnile v vlogo, ki je v javnosti dovolj dobro znana«. Zdaj se je odločil spustiti v »avanturo«, ki naj bi prinesla »neke vrste osvežitev v slovenskem glasbenem prostoru«, predvsem pa želi dati slovenskemu narodu »nekaj iskrenega kot darilo ob 20-letnici samostojne Slovenije«.
Ker smo Krkoviča poznali tudi kot člana SDS, se pri tem ne moremo ogniti vprašanju, ali ne bo pesem nazadnje nemara postala tudi darilo tej politični stranki. SDS je eno domoljubno popevko že odkupila za svojo himno. Pesem Za Slovenijo živim, ki jo je v šovu talentov na nacionalki izvajala mala Klara Zvonar in jo je napisal sedanji urednik Tednika Igor Pirkovič, je za SDS pred zadnjimi volitvami odpela Nuša Derenda.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.