Tjaša Zajc

 |  Mladina 18

Še vedno v prejšnjem stoletju

Bo kdaj odpravljena prepoved darovanja krvi za moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi?

Slika je simbolična, generalni direktor policije Janko Goršek med krvodajalsko akcijo

Slika je simbolična, generalni direktor policije Janko Goršek med krvodajalsko akcijo
© Borut Krajnc

Maja je Rdeči križ pripravil 28 krvodajalskih akcij, poleg tega ima na spletni strani objavljene podatke o delovnem času transfuzijskih služb, kjer je darovanje krvi mogoče vsak teden. Čeprav se darovanje krvi spodbuja, čeprav se vsa kri testira, pa pri nas darovalci med drugim ne morejo biti moški, ki so imeli kadarkoli spolni odnos z moškim (MSM).
Na spletni strani Zavoda za transfuzijsko medicino direktor Oddelka za preskrbo s krvjo dr. Dragoslav Domanovič razlaga, da prepoved darovanja MSM temelji na v Evropski skupnosti sprejetem merilu, ki določa, »da se za dajanje krvi trajno odklonijo osebe, ki so zaradi svojega spolnega vedenja izpostavljene večjemu tveganju obolevanja za hudimi nalezljivimi boleznimi, ki se prenašajo s krvjo«. Če imajo moški spolne odnose z moškimi, pa »je dokazano povečano tveganje za okužbo z virusom HIV in drugimi povzročitelji spolno prenosljivih bolezni, ki se prenašajo s krvjo. Torej je specifično spolno vedenje in ne sama homoseksualnost razlog, ki uvršča moške, ki so imeli spolne odnose z drugim moškim, v skupino s povečanim tveganjem,« piše Domanovič.
Prepoved darovanja krvi za geje izvira iz priporočil Sveta Evrope iz 80. let. Kot pojasnjuje Juris Lavrikos, predstavnik mednarodne LGBT-organizacije ILGA, so takrat moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, zaradi predsodkov do gejev uvrstili v rizično skupino za darovanje krvi. »Določba je diskriminatorna in neupravičena, zato v številnih državah velja za sporno,« še dodaja Lavrikos. Tudi pri nas so na ministrstvu za zdravje pojasnili, da pravilnik o strokovnih pogojih za odvzem krvi in zakon o preskrbi s krvjo kot merilo za trajno odklonitev krvodajalcev omenjata spolno vedenje. »Pri tem je treba poudariti, da ne zakon ne navedeni pravilnik nikjer ne govorita o homoseksualcih,« zato ministrstvo za zdravje ne zaznava, da bi šlo za diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti.
V Evropi je denimo Italija prepoved darovanja krvi MSM spremenila leta 2001. Od takrat je ključno merilo za darovalca tveganost njegovega spolnega vedenja, zato moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, niso avtomatično izključeni.
Kot rečeno, pri nas Zavod za transfuzijsko medicino MSM-darovalcev ne sprejema. Ni torej pomembno, ali so geji zvesti enemu zdravemu partnerju. Krvi naj ne bi darovali. Se pa spolno vedenje posameznika preverja z anketnim vprašalnikom, kar zbuja pomisleke o možnosti neresničnih izjav. Tega se zavedajo tudi v transfuzijski službi, a dodajajo, da ravno zato »transfuzijske službe in Rdeči križ Slovenije s svojimi programi krvodajalstva izobražujejo bodoče krvodajalce že od osnovnošolskega izobraževanja«.
Posameznik je torej lahko »nemoralen« in svojo spolno usmerjenost zamolči, pa bo kri smel darovati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.