Staš Zgonik

 |  Mladina 19

Kisikova “terapija”

O razliki med trditvami in dejstvi

Bi nekaj minut čistega kisika?

Bi nekaj minut čistega kisika?
© http://csupueblotoday.com

Kisikove bare, kjer lahko vsak za plačilo nekaj minut vdihava zrak, v katerem je koncentracija kisika višja kot v ozračju, ali pa celo čisti kisik, predvsem v ZDA poznajo že več kot desetletje.
Zamisli o rekreativnem vdihovanju kisika v povečanih koncentracijah pa se vse pogosteje pojavljajo tudi v Sloveniji. Imamo že specializirano podjetje, ki po naročilu postavi kisikov bar za popestritev kake prireditve, imamo wellness salone, ki ponujajo kisikovo terapijo, in imamo precej spletnih prodajalcev, ki ponujajo aparat za domačo uporabo. Argumenti za uporabo kisikove terapije, ki jih navajajo, so mamljivi. Terapija s čistim kisikom naj bi imela znanstveno dokazano blagodejne učinke na človeško telo. Odpravljala naj bi pomanjkanje energije, nespečnost, znake prezgodnjega staranja, glavobole, slabo prebavo, zdravila mačka in celo izboljševala potenco, če naštejemo samo nekatere od oglaševanih koristi. Ljudje naj bi se premalo zavedali usodnih posledic pomanjkanja kisika za telo.
Seveda se uradna znanost s temi trditvami nikakor ne strinja. Dolgoročnih in primerno nadzorovanih znanstvenih raziskav, ki bi jih potrjevale, ni. Z evolucijo se je naše telo prilagodilo koncentraciji kisika v ozračju, ta pa je približno 21-odstotna. Pri tej koncentraciji je kri pri ljudeh z normalno pljučno funkcijo skoraj povsem nasičena s kisikom, zato dodatnega kisika ne potrebujejo. Kanadsko Združenje respiratornih terapevtov je v izjavi zapisalo, da »kot zdravstveni strokovnjaki ne moremo etično in moralno podpirati zagotavljanja kisikove terapije tistim, ki je ne potrebujejo«.
Pri bolnih ljudeh je stvar drugačna. »Obstajajo medicinske indikacije za vdihovanje povečane koncentracije kisika, na primer ko gre za zastrupitve, zdravljenje nekaterih poškodb. V tem kontekstu se seveda z uporabo kisika strinjam,« pravi dr. Marjeta Terčelj Zorman, vodja kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije v ljubljanskem Kliničnem centru. Kar se tiče 'zdravljenja' zdravih ljudi, pa je tudi njeno mnenje precej drugačno od trditev ponudnikov kisika. Opozarja celo na morebitne negativne učinke na zdravje. »Iz literature je znano, da če zdrav človek pol ure vdihuje čisti kisik, pride do poškodb. Lahko pride do sesedanja delov pljuč, in to tolikšnega, da se to pozna na pljučni funkciji, lahko pride do zmanjšanja pljučnega volumna do 20 odstotkov.« Poskusi na živalih so na primer pokazali, do več kot pol ure vdihovanja čistega kisika povzroča zoženje žil in s tem slabšo prekrvitev organov.
Po mnenju dr. Marjete Terčelj Zorman je pri morebitnih pozitivnih občutkih ob kisikovi terapiji na delu predvsem učinek placeba. Ljudje se po njenem po vdihovanju kisika bolje počutijo predvsem zato, ker se sprostijo. »Vdihovanje kisika nima nobenega smisla, ker nima nikakršnega učinka. Denar je v tem primeru bolje porabiti v dobrodelne namene.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.