Tjaša Zajc

 |  Mladina 19

Rojeni za zavajanje

Milan Zver trdi, da je prejšnja vlada zaslužna za povečanje števila rojstev

Bivši minister za šolstvo Milan Zver

Bivši minister za šolstvo Milan Zver
© Borut Peterlin

»Se še spomnite, kako smo se v prejšnjem mandatu sistematično posvetili mladim in družinski politiki? Potem se je hitro povečalo število novorojenčkov. Če ustvariš ustrezne pogoje, družini naklonjeno družbeno ozračje, daš večjo podporo mladim, se ti pač lažje odločijo za rojstvo otrok,« je poslanec evropskega parlamenta dr. Milan Zver dejal za Družino.
Skliceval se je na statistične podatke, ki kažejo, da je bilo leta 2004, ko je mandat nastopila Janševa vlada, nekaj več kot 17.000 rojstev, leta 2008 pa že več kot 21.000. Statistični podatki držijo, tu pa se resnica tudi konča. K povečanju števila rojstev ni pripomogla politika prejšnje oblast, vzroki za rast rojstev so drugje.
Kot pojasnjuje demografinja Milivoja Šircelj, je bilo povečevanje števila rojstev po letu 2003 začasno in povezano s počasnejšim naraščanjem povprečne starosti žensk ob rojstvu otrok in večjega števila žensk v starosti, ko je njihova rodnost najvišja. Danes se mladi dlje izobražujejo, kasneje se osamosvojijo in se za otroke odločajo pozneje kot včasih. Povprečna starost matere je bila leta 2009 trideset let. In če spet pogledamo statistiko, je število rojstev v Sloveniji naraščalo od leta 1970, ko je bilo novorojenčkov nekaj več kot 27.000, pa vse do leta 1979, ko je bilo novorojenih 30.600. Ženske, rojene v tem času, imajo sedaj otroke, in to je pravi razlog za naraščanje rojstev zadnjih petih let.
Da je izjava dr. Zvera povsem neutemeljena, potrjuje tudi razlaga dr. Nade Stropnik, ki se je veliko ukvarjala z raziskavami vpliva družinskih politik na rodnost. Kot pravi, »nikoli nikjer družinska politika, katerikoli ukrep, če je bil še tako ugoden, ni imel niti srednjeročnega vpliva. Vpliv je bil ta, da so se starši odločili za otroka, ki so ga v vsakem primeru že načrtovali, morda so se zanj zgolj odločili prej, ker niso verjeli, da bi ukrep dolgo trajal.«
Stropnikova še pojasnjuje, da se je v zadnjih petih letih rodilo veliko drugorojencev, in to materam, starim 35 let. Gre za mlade, ki so stanovanjsko vprašanje rešili, se zaposlili in se čutijo dovolj varne, da imajo še drugega otroka. To so tudi tisti, ki niso nujno prizadeti z ekonomsko krizo. Res je, da so bili nekateri ukrepi prejšnje vlade pozitivni. Recimo brezplačen vrtec za drugega otroka. A vendar to ni dovolj, da bi se bistveno povečalo število otrok. Stropnikova dodaja: »Rojstev ni mogoče spodbujati, gre za intimno odločitev in zaradi denarja, ki ga da država, nihče ne bo imel otroka.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.