Matjaž Kačičnik

 |  Mladina 19  |  Svet

Nov val medverskega nasilja v Egiptu

V zadnjih spopadih med muslimani in kopti je umrlo 15 ljudi, 240 pa jih je bilo ranjenih. Letos je medversko nasilje v Egiptu terjalo že več kot 30 življenj, če ne upoštevamo novoletnega bombnega napada v Aleksandriji.

/media/www/slike.old/mladina/koptikairo_matjaz_kacicnik2.jpg

© Matjaž Kačičnik

Pri novem valu medverskega nasilja v Egiptu je bil uporabljen star in večkrat uspešno preizkušen recept, kopti, egiptovski kristjani, naj bi bili neko žensko, ki je prestopila v muslimansko vero, zadrževali proti njeni volji.
»Nevihta« se je začela pripravljati že prejšnjo sredo med maševanjem koptskega papeža Amba Šenute III., ko so salafisti, islamski fundamentalisti, na ulici pred koptsko katedralo molili in zahtevali pravico za Kamilio Šehata, ženo koptskega duhovnika, ki naj bi bila prestopila v muslimansko vero. Ponovne provokacije so kopti pričakovali v petek, po molitvi v mošejah, vendar jih je tega dne »rešil« Osama bin Laden. Salafisti so raje odšli pred ameriško veleposlaništvo in protestirali zaradi njegove usmrtitve. Čeprav je Kamilia Šehata v petek zvečer v intervjuju za ciprski satelitski televizijski kanal povedala, da je nihče ne zadržuje, da je koptinja in da ni spremenila veroizpovedi, to ni preprečilo novega vala nasilja.
Koptska cerkev ne priznava ločitve, razen v izjemnih primerih. Ena izmed skrajnih možnosti za obupane zakonce je, da prestopijo v muslimansko vero. Abir Talat je tako septembra lani postala muslimanka, zapustila moža in se iz Asjuta v Zgornjem Egiptu preselila v Kairo, kjer je čakala na »uradno« izpisnico iz koptske cerkve. Medtem se je neuradno, a za islam sprejemljivo (orfi), poročila z muslimanom. Njen novi mož jo je zadnji teden pogrešal in rodila se je izmišljena zgodba, da naj bi jo bili proti njeni volji zadrževali v cerkvi Mari Mina v kairski četrti Imbaba. Tako je v soboto popoldan skupina salafistov odšla protestirat pred cerkev in zahtevala izpustitev domnevne ugrabljenke. Vneli so se spopadi, v njih so bili uporabljeni tudi strelno orožje in molotovke, umrlo je 15 ljudi, 240 pa jih je bilo ranjenih. Potem ko je čez nekaj ur policiji in vojski uspelo končati spopade in razgnati množico, je na poti domov skupina razjarjenih muslimanov zažgala bližnjo cerkev Device Marije.
V nedeljo zjutraj so kopti hoteli protestirati pred ameriškim veleposlaništvom, a so jih oblasti, drugače kot v petek islamske fundamentaliste, razgnale. Sedaj že ves teden protestirajo pred poslopjem državne televizije, na »drugorazredni« lokaciji, saj je znameniti osrednji trg Tahrir rezerviran za »pomembnejše« stvari. V nasprotju s pričakovanji pa demonstracije niso množične, to pomeni, da so kopti po zadnjem valu nasilja večinoma preveč prestrašeni, da bi si upali na ulice. Obrazi »neustrašnih« so izžarevali strah, obup in nemoč ter spoznanje, da so drugorazredni državljani, saj je demonstrante varovalo le dobrih 200 policistov. Vojske ni bilo.
Oblastem še vedno ni jasno, kdo je odgovoren za novi val nasilja, nekateri pa že iščejo krivce ali grešne kozle v ostankih prejšnjega režima in doslej vladajoče Narodnodemokratske stranke. Žal je treba krivca iskati v ekstremizmu in sovraštvu, ki je tudi ob pomoči oblasti postalo del egiptovske družbe. Z načinom reševanja sporov so oblasti v zadnjih desetletjih le prilivale olja na ogenj in ustvarjale plodna tla za vedno nove incidente. Krivci so bili vedno le kriminalci ali duševno motene osebe, zadeve pa so se zmeraj končale s poravnavami, ki jih je oblast večinoma izsilila. Namesto iskanja pravice na sodišču in obsodb se je s poravnavami ustvaril nekakšen cenik, s katerim se lahko odkupiš za kriminalna dejanja. Žal je vojska prevzela enak način za umirjanje spopadov, ki so potekali v preteklih dveh mesecih. Kljub več kot ducatu žrtev in požigu cerkve nihče ni bil obsojen.
Po januarski »revoluciji« se je oblast zamenjala, sistem pa je za zdaj ostal nespremenjen. Lahko bi celo rekli, da se je poslabšal, saj policija tako rekoč še vedno ne deluje. Z nasiljem in represijo je državni aparat v preteklosti nadziral in preprečeval odkrit verski radikalizem in medversko nasilje, novi oblasti pa proti temu še ni uspelo uveljaviti pravnega ali kakšnega drugega mehanizma, ki bi razmere stabiliziral. Vprašanje je le, koliko bo do takrat žrtev in koliko povzročene škode.
Včeraj sem se v islamskem Kairu zapletel v pogovor s še ne šestletno deklico. Ni je zanimalo, od kod sem. Vprašala pa je, ali sem kristjan.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.