Staš Zgonik

 |  Mladina 20

Ženske za volanom

Bo padla še zadnja trdnjava razuma?

Smo v času t. i. Facebook in Twitter revolucij v arabskem svetu. Zdaj se obeta še ena. Skupina žensk v Savdski Arabiji je odločena, da si bo izborila pravico do vožnje avtomobila. Da, ženskam v kraljevini Savdski Arabiji ni dovoljeno voziti avta. Oblasti sicer sporno prakso v ruralnih predelih, kjer ni veliko prometa, dopuščajo, v mestih pa to res ne bi bilo primerno. Gneča bi ovirala moške. Poleg tega je s pokritim obrazom pač zelo težko voziti. Če bi bile ženske vpletene v prometno nesrečo ali če bi jim zmanjkalo bencina, bi se lahko zgodilo, da bi morale komunicirati z moškimi, ki ne bi bili njihovi sorodniki, to pa je skrajno neprimerno. In navsezadnje, tako bi šle lahko ženske večkrat iz hiše, skoraj kadar bi se jim zljubilo.
Kljub tem razumnim pomislekom je omenjena skupina savdskih žensk tej praksi napovedala vojno. Na Twitterju imajo svoj »kanal« Women2Drive, na Facebooku pa so objavile napoved dogodka - »17. junija bomo ženske v Savdski Arabiji začele voziti same«. Ker ženske v Savdski Arabiji pač ne morejo dobiti vozniškega dovoljenja, zakonov pa »revolucionarke« ne nameravajo kršiti, naj bi to sprva storile samo imetnice mednarodnih vozniških dovoljenj. Na Twitterju jih je v sredo spremljalo nekaj manj kot 2500 uporabnikov, na Facebooku pa so imele približno 5000 podpornikov.
Nesmiselna prepoved je sicer še toliko bolj nesmiselna, če upoštevamo, da so prav zaradi prepovedi vožnje ženske prisiljene uporabljati taksije, s tem pa kršijo pravilo spolne segregacije v javnosti, saj so vsi taksisti pač moški. A oblasti to dopuščajo. Samo da ženske ne bi sedle za volan. To bi lahko načelo tradicionalne družbene vrednote. Razmišljajo celo o uvedbi posebne avtobusne mreže, rezervirane za ženske, da bi jih odvrnili od želje po upravljanju avtomobila. Povprečna zaposlena ženska v Savdski Arabiji naj bi za prevoze s taksijem na mesec porabila približno 30 odstotkov svoje plače.
To seveda ni prva protestna akcija »voznic«. A prejšnja se je slabo končala. Leta 1990 se je 20 žensk v svojih avtomobilih odpravilo na protestno vožnjo po Riadu. Policisti so jih odpeljali v pripor in jih izpustili šele, ko so njihovi moški »skrbniki« podpisali izjavo, da česa takega ne bodo nikoli več storile. Izgubile so službe, zasegli so jim potne liste. Leta 2008 so aktivistke zbrale tisoč podpisov v podporo odpravi prepovedi in jih kot peticijo poslale kralju Abdulahu. No, ta je prepričan, da je potrpežljivost vrlina, in verjame, da bo enkrat prišel čas tudi za to. Samo ne še tako kmalu. Ali pač?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.