Blagoslov na črno

Kako je katoliška cerkev blagoslovila most, ki ga je postavila Mestna občina Ljubljana

Večerni blagoslov

Večerni blagoslov
© Supperman / Instagram

»V času županovanja Zorana Jankovića ni bil blagoslovljen noben objekt,« pravijo na Mestni občini Ljubljana. Verjetno imajo v mislih javne objekte, zgrajene z mestnimi proračunskimi sredstvi. In zdi se, da dosledno zagovarjajo ločitev države in cerkve.
V tem prepričanju je ljubljanski župan minuli teden slavnostno odprl obnovljeni in prestavljeni most Hradeckega, ki bo odslej povezoval Grudnovo nabrežje in Krakovski nasip. A Janković očitno ni vedel, kaj se je zgodilo večer pred občinsko slovesnostjo. V imenu rimskokatoliške cerkve je most blagoslovil trnovski župnik Tone Kompare. Na občini so sicer še nekaj dni po blagoslovu zagotavljali, da most »ob odprtju ni bil blagoslovljen, vsaj ne da bi bili v MOL seznanjeni s tem«. Dodali so še, da »o blagoslovitvi objektov lahko odloča RKC, vendar le za objekte, ki jih sama financira oziroma se z zasebnimi investitorji o tem dogovarja«.
Je bil most Hradeckega izjema, in to mimo vednosti občinskih oblasti? Trnovski župnik Tone Kompare pojasnjuje, da doslej vsaj on še ni blagoslavljal objektov, ki jih je zgradila mestna občina. Je pa tu in tam dal pobudo, da bi se kak objekt blagoslovil, a neuspešno. Takšno pobudo je poslal na občino tudi tokrat in dobil pojasnilo, da v uradnem delu otvoritve mostu blagoslov ne bi bil zaželen. »Sem pa o tem govoril tudi s podžupanom Janijem Möderndorferjem in svetoval mi je, naj to naredimo privatno. Da s tem ne bo nič narobe.« Kompare je na predvečer otvoritve mostu maševal v trnovski cerkvi in po maši faranom predlagal, naj ga pospremijo k blagoslovu novozgrajenega mostu. »Da ne bi hodil sam, kot kak tat. Ljudje so moje vabilo z veseljem sprejeli. Skupaj smo se odpravili tja, eno zapeli, nekaj malega zmolili in trobentač je odigral pesem Oj, Triglav, moj dom.« Kompare pravi, da so naleteli na pozitiven odziv mimoidočih.
Ker se je vse skupaj tako dobro obneslo, bo v kratkem na mestno občino oziroma na mestni svet podal uradni predlog, da se blagoslavljanje mestnih objektov uredi sistemsko. Da bo v prihodnje to sestavni del protokolarnega dela ob odprtju novih objektov. In da ne bo več težav, kot jih ni imel pri blagoslavljanju občinskih objektov v župnijah, kjer je v preteklosti že služboval, v Domžalah, Logatcu, Škofji Loki, na Jesenicah ...
Trnovskemu župniku se zdi sistemska ureditev edina pametna. Pomislekov o spornosti takšne ureditve glede na ustavno zapovedano ločenost države in cerkve nima. Pravi, da to poudarjajo ljudje, »ki imajo neke osebne rane, nimajo razčiščenih osebnih stališč in v končni fazi nimajo ljubezni. Kajti če jo imaš, sprejemaš vse, kar je dobrega.«
In blagoslov mostu je po njegovem lahko le nekaj dobrega, saj je blagoslovljen za vse, za verne in neverne. »Tako kot mi molimo za vse, za tiste, ki so verni, in tiste, ki niso.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.