Prisilna pripadnost in kohezija

Obvezna udeležba na proslavi

/media/www/slike.old/mladina/mvojska.jpg

© Blaž Šunta

Slovenska vojska je maja pripravila cel sklop prireditev v počastitev 20-letnice svojega obstoja. Vrhunec je bila proslava na dan Slovenske vojske, ki se praznuje 15. maja.
Tisto nedeljo so zbrane visoke politične goste, častniški kader in navadne vojake nagovorili načelnik generalštaba, obrambna ministrica in vrhovni poveljnik vojske, predsednik republike. Drugače kot za povabljence je bila za pripadnike Slovenske vojske udeležba na nedeljski proslavi obvezna. Štela se je pod delovno obveznost.
Pripadniki Slovenske vojske torej niso mogli izbirati, ali bodo raje praznovali veličino svojega delodajalca ali preživeli mirno nedeljo. To potrjuje tiskovni predstavnik generalštaba Simon Korez: »Na slovesnosti so bili prisotni vsi pripadniki Slovenske vojske, razen tistih, ki so bili na dolžnostih v domovini ali mednarodnih operacijah in misijah in vojaških predstavništvih v tujini ter opravičeno odsotni (bolniška, porodniška).« Zanje je bil to delovni dan, kot vsak drug, ubogali so ukaz, ki se je tokrat glasil »udeleži se proslave«. So pa zato imeli v ponedeljek dela prost dan, kot kompenzacijo za nedeljsko delo.
Ne glede na to, če so se morda bali, da na prireditvi z govori na najvišji ravni ne bo nikogar iz vojske, smo se vprašali, ali morda delovna nedelja ne pomeni izkoriščanja stroge hierarhije. Vendarle gre za javne uslužbence, v katerih delovno obveznost navadno ne sodi obiskovanje različnih državnih proslav. Zakaj bi se zaposleni v vojski torej morali udeležiti proslave, če tega ne želijo? Korez pojasnjuje, da je šlo za praznik v počastitev dela in uspehov vseh pripadnic in pripadnikov, »in ne bi bilo prav, da ga ne bi praznovali vsi, ki so zaslužni za to, da je Slovenska vojska ponosna nase že 20 let. Prav tako gre za organizacijo, kjer so pripadnost, kohezija in skupna identiteta še posebej velikega pomena.«
Pa vendar, koliko štejejo pripadnost, kohezija in skupna identiteta, če so zapovedane?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.