Marjan Horvat

 |  Mladina 21

”Čudež” na freski v Sori

Rogovi in koničasta brada na podobi nekdanjega nadškofa Vovka?

Bralec nam je poslal zanimivo fotografijo freske prvega ljubljanskega povojnega škofa Antona Vovka. Freska je ena izmed štirih podob na kapelici, ki stoji tik ob zidu karmeličanskega samostana v Sori pri Medvodah, na njej pa je »škof simbolično naslikan med plameni, nad fresko je nameščena luč iz kovane pločevine za osvetlitev, ki pa v dopoldanskem času meče zanimivo senco - obraz je tedaj zatemnjen, prikaže se koničasta brada, okrasne žice pa mu izrišejo rožičke,« je bralec pojasnil svoje videnje freske.
Spomnimo se, kdo je bil nadškof Vovk. Rodil se je leta 1900 v Vrbi na Gorenjskem, v isti hiši kot 100 let pred njim pesnik France Prešeren, leta 1923 je bil posvečen v duhovnika in leta 1928 je postal župnik. Leta 1940 je bil imenovan za škofijskega svetnika in ljubljanskega kanonika, od začetka okupacije pa je pomagal duhovnikom beguncem. Po pobegu Gregorija Rožmana pred novo oblastjo je Vovk leta 1945 dejansko prevzel vodstvo ljubljanske škofije, čeprav je nominalno postal škof po Rožmanovi smrti. Ko je leta 1961 papež Janez XXIII. povzdignil ljubljansko škofijo v nadškofijo, je Vovk postal nadškof. Leta 1952 so ga ljudje, povezani z režimom, v bližini Novega mesta polili z bencinom in zažgali. Na srečo je preživel, freska z njegovo podobo pa ponazarja to dejanje. Umrl je v Ljubljani leta 1963.
Fotografija freske je intrigantna in človeku, ki jo pogleda, najprej pade na misel, da se je kdo poigral s podobo na kapelici v Sori. Telefonirali smo Jožetu Čuku, župniku sorške župnije, in povedal je, da so motiv nadškofa Vovka na novi kapelici leta 1999 izbrali farani skupaj s slikarjem. Kar pa zadeva rogove in brado, Čuk pravi, da ni ne videl in ne slišal o kakšnih »znamenjih« na freski. »To je popolna neumnost. Zakaj rogovi? Lahko vidimo tudi marmelado! Takšna ugibanja so morda pomembna za stare ženičke. Pomemben je motiv na sliki. To je merodajno,« pravi župnik Čuk.
Župniku velja sicer pritrditi, čeprav - malce zlobno dodajmo - so se v preteklosti takšni čudeži na freskah »dogajali« in je cerkev sama opozarjala nanje in jih propagirala. Solze, ki so jih točile kamnite podobe Jezusove matere Marije, njena prikazovanja, prebodene dlani posameznikov ... Ampak, to sodi v sfero verovanja, ne pa racionalne razlage. In freska dr. Antona Vovka v Sori? Menda je sonce med deveto in deseto uro dopoldne te dni, z igro svetlobe in senc, v pravem položaju za »čudež«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.