Tjaša Zajc

 |  Mladina 21

Gre, ne gre, gre ...?

Čeprav je ministrica za kulturo Iva Bana razrešila s položaja ravnatelja SNG Drame, se namerava ta zanj boriti

Nekdanji (ali tudi bodoči) ravnatelj ljubljanske Drame

Nekdanji (ali tudi bodoči) ravnatelj ljubljanske Drame
© Borut Krajnc

V ponedeljek je ministrstvo za kulturo izdalo odločbo o razrešitvi Iva Bana s položaja ravnatelja ljubljanske Drame. V četrtek naj bi Bana na položaju kot vršilec dolžnosti nadomestil Peter Sotošek, a je odstavljeni ravnatelj v sredo na predstavitvi prihajajoče gledališke sezone poudaril, da se namerava za svoj položaj boriti »z vsemi pravnimi sredstvi, pri čemer ga je v torek podprl tudi svet zavoda«. Banova pravna zastopnica Ana Iglič se sklicuje na zakonodajo in zagotavlja, da pravno razrešitev ni mogoča v tako kratkem času, na ministrstvu pa so prepričani o pravilnosti svoje odločitve, saj so jo potrdile pravna služba ministrstva ter pravni službi vlade in državnega zbora.
Ministrstvo ravnatelju očita, da ni spoštoval in upošteval veljavnih predpisov, ki urejajo porabo javnih sredstev, niti jih ni gospodarno in smotrno upravljal. Med drugim naj bi bilo sporno, tako ministrstvo, da je poleg ravnateljske plače v dveh letih zaslužil še dodatnih 70.000 evrov za igralske honorarje v Drami. Ban je v zasebne namene uporabljal službeni avtomobil in službeno kartico, to tudi sam priznava, vendar se mu napaka ne zdi dovolj resna za razrešitev. Poleg tega ima, kakor je v sredo povedal sindikalni zaupnik Drame Tone Kuzma, med 135 zaposlenimi precejšnjo podporo - le osem je takih, ki Banovo razrešitev podpirajo.
Čeprav drži, da je bila pretekla sezona Drame pod Banovim vodstvom uspešna in si bodo za dobro delo prizadevali tudi v prihajajoči sezoni, to za njegovo odstavitev ni ključno. Ministrstvo meni, da »bi se ravnatelj moral zavedati, da uporaba službenega avtomobila in službene kartice brez predhodno izdanih internih aktov, ki bi tako uporabo ustrezno uredili, ni dopustna«. S tem naj bi škodoval ugledu javnega zavoda, zgolj priznana napaka pa ni dovolj, da se dejanja ne bi sankcionirala.
Glede na hiter potek dogodkov tega tedna je marsikdo prepričan, da gre za politično motivirano odločitev za razrešitev, a ministrica to zavrača. Vendar pa o Banovih spodrsljajih mediji poročajo že od lani, zato je zanimiv pomislek igralca Drame Janeza Škofa: »Odstavljen je bil šele, ko je sestavil program za naslednjo sezono.« Sedaj ga bo zamenjal Peter Sotošek, ki je predvsem pravnik, naloga ravnatelja Drame pa zajema umetniško in poslovno vodenje. S sestavljenim programom se bo s prvo nalogo precej laže spoprijemal. Sotošek je bil tri leta zaposlen na ministrstvu za kulturo kot pravni svetovalec v direktoratu za medije, dve leti pa pomočnik direktorice za finančne, pravne in organizacijske dejavnosti v Slovenskem mladinskem gledališču, zato na ministrstvu o njegovem poznavanju vsebinskega področja delovanja SNG Drame in tudi postopkov poslovanja javnega zavoda s področja kulture ne dvomijo. Vendar Škof pravi: »Čeprav gospoda Sotoška osebno poznam, si ga ne predstavljam v teatru, saj ne pozna niti igralcev, režiserjev, ustroja gledališča.«
Ne glede na različno naklonjenost naj bi Sotošek funkcijo vršilca dolžnosti opravljal največ eno leto, dokler z razpisom ne bi izbrali drugega direktorja Drame.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.