Staš Zgonik

 |  Mladina 21

Podeželski Las Vegas

Spopadanje s svetlobnim onesnaževanjem zaradi osvetlitve cerkva

Novi reflektorji za manj svetlobe

Novi reflektorji za manj svetlobe
© Mojca Stojan-Dolar

Cerkve so med najbolj razsvetljenimi objekti v Sloveniji. Pa ne zaradi kakšnega posebnega uvida v bistvo življenja, ki bi ga ponujale, ampak zaradi močnih reflektorjev, ki jih osvetljujejo ponoči. Po mnenju društva Temno nebo Slovenije razsvetljava cerkva prispeva 5 odstotkov k celotnemu svetlobnemu onesnaženju, na podeželju pa so cerkve zagotovo najbolj izstopajoče »onesnaževalke«.
Posledice tega onesnaževanja, če odštejemo nesmotrno rabo energije, čutijo predvsem nočne živali. Najbolj smiselno bi bilo osvetljevanje cerkva prepovedati, a ker bi temu v številnih lokalnih skupnostih močno nasprotovali, je razumneje poiskati kompromisne rešitve. Iskanja so se strokovnjaki lotili z evropskim projektom Življenje ponoči, v sklopu katerega naj bi sedanjo razsvetljavo zamenjali z novimi, varčnejšimi in manj motečimi reflektorji. »Dejstvo pa je, da imamo v Sloveniji ogromno cerkva, od katerih je zelo veliko osvetljenih, tako da si očitno pač delež prebivalstva to želi. Kulturna dediščina se osvetljuje povsod po svetu,« pravi vodja projekta, biologinja dr. Mojca Stojan - Dolar. Kot pravi, se tudi sodelujoči pri projektu večinoma strinjajo, da osvetljevanje sploh ni potrebno, a si hkrati ne želijo sporov in si prizadevajo predvsem za ustrezno ureditev razsvetljave, kar naj bi pripomoglo k širšemu zavedanju o vplivu močne umetne svetlobe na naravo.
Med najbolj prizadetimi nočnimi živalmi so nočni metulji in netopirji, na katere so se osredotočili v projektu. »Pri metuljih je težava v tem, da se v velikem številu zbirajo na lučeh in zaradi tega prihaja do poškodb, glavni problem pa je, da se lahko pri svetilkah zadržujejo tudi vso noč in se zaradi tega ne razmnožujejo, ne prehranjujejo, to pa ima lahko dolgoročno negativne učinke na številnost in tudi na vrstno pestrost.« Pri netopirjih pa gre za problem, vezan prav na cerkve, saj so te pomembno zatočišče za številne vrste netopirjev. »Predvsem samice netopirjev imajo v poletnem času v njih porodniške kolonije. Če je cerkev ponoči osvetljena, so pogosto osvetljene tudi izletalne odprtine. Netopirji pa na podlagi intenzitete svetlobe sklepajo, kdaj je večer - primeren čas, da izletijo in gredo na lov.« Zaradi osvetljenosti cerkva se tako lahko ta čas zamakne, to pomeni, da izgubijo precej časa za prehranjevanje, predvsem pa zamudijo začetek noči - mrak, ko je žuželk največ.
Kot pravi Stojan - Dolarjeva, s slovensko RKC dobro sodelujejo. Ni pa cerkev pripravljena sofinancirati projekta. »Stvari so zapletene, ker ima vsaka cerkev svoj aranžma glede osvetljave. Večinoma razsvetljave ni uredila RKC, temveč lokalna skupnost, ki tudi plačuje elektriko.«
V projekt je vključenih 21 cerkva. Do leta 2013 bodo v sklopu projekta spremljali vpliv razsvetljave na nočne živali in na podlagi ugotovitev nato v sodelovanju z Unescom izdelali tehnične smernice za osvetljevanje kulturne dediščine.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.