Na vislice, na grmado, pokončati, izbrisati

Grožnje Janezu Janši in drugi zapisi na spletnih forumih

Zlatko Gomilšek, odpuščeni in nedolžni policist

Zlatko Gomilšek, odpuščeni in nedolžni policist
© Marko Pigac

Pred dnevi je zastarala zadeva, v kateri je tožilstvo na predlog Janeza Janše preganjalo policista Zlatka Gomilška, ker je na forumu spletne strani časnika Večer k zapisu o Janezu Janši dodal: »Še bomo rabili lovca, da bo streljal na kaki prireditvi.« Za mlajše bralce, neortodoksnega ljudskega politika Ivana Krambergerja, tudi kandidata za predsednika republike, je leta 1992 med govorom ubil pijan moški z lovsko puško ...
Čeprav je šlo za zapis na spletu, kjer je očitno dovoljeno vse, je Gomilšek izgubil službo, a jo je dve leti in pol kasneje spet dobil po odločbi prvo- in drugostopenjskega delovnega sodišča. Ko je službo izgubil, je bil predsednik vlade Janez Janša, notranji minister Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek. Kazenski pregon zoper Gomilška je sprožil kar urad za varnost in zaščito generalne policijske uprave.
Janša je razočaran, sodišče pa spet rdeče in pod vplivom sil kontinuitete. Sprašuje se, kako je bil lahko hrvaški državljan, ki se je z aktivno bombo spravil nad Boruta Pahorja, obsojen na 11 let zapora, slovenski policist pa je kljub omenjenemu zapisu na spletnem forumu svoboden.
Gomilšek sicer ni bil oproščen, ker je pregon zoper njega zastaral. A bi težko bil obsojen. Če njegov zapis ni bil dovolj za kršitev dolžnosti iz delovnega razmerja, bi bil res težko kaznivo dejanje. Še posebej, če ta zapis primerjamo z nekaterimi drugimi. Dovolj je že bežen pogled na pisanje o drugih politikih na nekaterih bolj priljubljenih spletnih forumih, v klepetalnicah in komentarjih pod novinarskimi prispevki. V komentarju k članku na spletni strani požareport.si je Che zapisal, da je Pahor več kot očitno totalen idiot, ki naj se hitro umakne, »drugače ga bo potrebno izbrisati!«. V podobnem komentarju na spletni strani 24milisekund.appspot.com, stran kjer se zbirajo odstranjeni komentarji, je Wukillabezz zapisal, da bo prometnega ministra Patricka Vlačiča in notranjo ministrico Katarino Kresal »dal jebat«, k čemur je Hanoveranec dodal: »Vlačiča in Kresalovo je treba pokončati.« Pod članek na MMC-ju, spletni strani nacionalne televizije, je Gurak zapisal: »Kresalovo na grmado! Čarooooovnica je!« in »Naj goooorii. Kje so tisti časi, ko so jih kurl, to pa je bila predstava.« Na spletni strani siol.net je Državljan neki članek komentiral s: »Kresalki je treba dati po PIČKI.« In tako naprej brez konca ... Nobenega od omenjenih forumašev, pa tudi ne brezštevilnih drugih s podobnimi pripombami policija, vsaj kakor je znano javnosti, ne preganja. In to čeprav je zdaj predsednik vlade Borut Pahor, notranja ministrica je Katarina Kresal, ta pa je imenovala tudi generalnega direktorja policije.
Janez Janša je pred dnevi vložil novo kazensko ovadbo. Tokrat zoper ormoškega okrajnega sodnika Janka Kečka, ki mu je bila dodeljena zdaj že zastarana zadeva. Očita mu nevestno in malomarno delo v službi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.