Marjan Horvat

 |  Mladina 23  |  Politika

Odhod jemenskega trinoga?

Jemen je politično in plemensko razklana družba. Abdulah Saleh je v njem vladal s trdo roko. Čas je za njegov odhod.

Prejšnji petek, 3. junija, so bili jemenski predsednik Abdulah Saleh in nekateri drugi visoki državni funkcionarji hudo ranjeni v raketnem napadu na predsedniško palačo. Saleh je oblast predal podpredsedniku Abdelu Rabu Mansurju Hadiju, sam pa se je na zdravljenje odpravil v Savdsko Arabijo. Njegovi nasprotniki se že veselijo bližnje zmage nad režimom.
Salehov režim se je spopadal s krizo že v devetdesetih letih, ko sta se združili južna Ljudska demokratična republika Jemen in severna Arabska republika Jemen. Do prave integracije v državi nikdar ni prišlo. Separatistični uporniki na severu države in jugu so bili nenehno v akciji, leta 2007 pa so se pojavili še oboroženi islamisti. Zaradi politične razklanosti v državi so leta 2009 odpovedali parlamentarne volitve. Opozicija, združena v Skupnem predstavništvu strank - njeni člani so ugledni predstavniki socialistov, ki so nekoč vladali Južnemu Jemnu, in Muslimanska bratovščina Al Islah, ki vseskozi kritizirajo režim -, so se odločili bojkotirati volitve. Tako je Saleh še lažje vladal v državi, v kateri skoraj polovica prebivalcev živi z dvema dolarjema na dan in se po stopnji siromaštva uvršča na dno vseh lestvic.
Toda Salehov režim je imel podporo mednarodne skupnosti vse do konca leta 2010. Ta je nasedla njegovi obljubi, da bo obračunal z Al Kaido in preprečil državljansko vojno. Ni je motil nepotizem in zato je Saleh mirno pripravljal zakon, ki bi mu omogočal za vedno ohraniti oblast, nato pa bi ga nasledil njegov sin Ahmed Ali Saleh.
Pa se je zalomilo. Januarja letos so se začeli upirati mladi. Zbirali so se na trgih največjih mest. V Sani, Taizu in Adenu. Opozicijske stranke jih najprej niso podprle, kasneje pa, ko se je pokazala vitalnost gibanja Mladi za revolucijo, so se jim pridružile. Do aprila so se jim pridružile tudi druge skupine. Severni Huti, južni separatisti, predstavniki civilne družbe, poglavarji, islamisti in liberalci. Na trgu pred univerzo v Sani, ki je že dobil naziv »Trg sprememb«, so zahtevali konec Salehovega režima. Njihov slogan je bil Irhal (Odidite!).
Na mestnih trgih v Jemnu se vseskozi odvija krvava drama, saj si je Salehov režim z vsemi sredstvi prizadeval preprečiti zmago protestnikov. Toda zapuščati so ga začeli vidni funkcionarji in vojaški poveljniki.
Aprila so pripravili sporazum, ki bi omogočil njegov odhod z oblasti v tridesetih dneh, njemu in družini pa imuniteto. Saleh ga ni podpisal. Ko je postalo jasno, da ga ne bo, se je gibanju pridružil šejk Sadik Al Ahmar, poglavar zveze Hašid, najmočnejšega plemena v državi. To je bila po mnenju poznavalcev pomembna prelomnica, vendar so uporniki dejansko brez programa za reševanje hudih gospodarskih, socialnih in političnih težav, kar lahko povzroči razprtije v državi tudi po Salehovem odhodu. Voditeljica odpora in njegov najbolj prepoznaven obraz je postala Tavakul Karman, borka za človekove pravice in novinarka. V začetku leta so jo zaprli z obtožbami, da je z organizacijo protestov študentov v Sani spodbujala »k nasilju in neredom«. Po tridesetih urah so jo izpustili. Takoj se je vrnila na demonstracije.
Čeprav je Saleh v tujini, se vojna nadaljuje. Upanje, da se ne bo več vrnil v Jemen, pa je veliko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.