Vanja Pirc

 |  Mladina 23

Za Slovenijo!

Protest v narodnih nošah

Narodnobuditeljski plakat

Narodnobuditeljski plakat
© Arhiv Mladine

Preden bodo poslanci še zadnjič obravnavali predlog družinskega zakonika, ki so ga sociologi družine soglasno prepoznali kot sodoben in napreden dokument, saj med drugim prinaša širšo definicijo družine in prepoved telesnega kaznovanja otrok, se bodo na javnem protestu še enkrat zbrali nasprotniki tega dokumenta.
Protest v torek popoldne pred parlamentom pripravljata Civilna iniciativa za družino in pravice otrok in portal www.24kul.si oziroma njegov ustanovitelj, Zavod Kul.si. Oboji so prepričani, da je napaka, da zakonik širi definicijo družine, najbolj pa jih moti, da bodo z njim priznane tudi istospolne družine. Čeprav te v naši družbi (nepriznane) obstajajo že desetletja, sami menijo, da je prava družina le ena, in sicer tista, ki jo sestavljajo oče, mama in otroci. O svojem prav so prepričani, čeprav stroka že desetletja dokazuje nasprotno. Že od nekdaj namreč obstaja več različnih tipov družinskih povezav.
Nasprotniki družinskega zakonika kljub temu pozivajo vse mame, očete, stare starše, mlade, starejše, pa tudi »pevce« in »narodne noše«, naj se udeležijo shoda, ki ga bo, kot kaže, spremljal zvok harmonike. Tokrat so šli celo tako daleč, da so udeležbo na shodu povezali s pripadnostjo domovini. Njihov moto je: »Pridem. Za Slovenijo!«
Seveda je vprašanje, ali bodo udeleženci shoda res ravnali državotvorno. Glede na to, da ustava prepoveduje diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti, bodo s tem, ko bodo nasprotovali istospolnim družinam, pravzaprav kršili bistvena načela, na katerih temelji naša država.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.