Marjan Horvat

 |  Mladina 23

”To je brca v rit demokraciji”

Občina Šoštanj ni dovolila postavitve umetniške instalacije

Nočna razstava belih mask

Nočna razstava belih mask
© PERICA JERKOVIĆ

Društvo Smehomat je minuli torek v Šoštanju pripravilo umetniško instalacijo Zrak, da bi z njo opozorilo na kakovost zraka v Šaleški dolini, saj bo ta zaradi novega bloka termoelektrarne (TEŠ 6) ostal onesnažen. Na Trgu svobode, na njem ima sedež tudi občina, so umetniki ponoči med ulične svetilke razpeli črno mrežo, nanjo pa obesili bele obrazne maske za zaščito dihal.
Marko Kumar Murč, avtor instalacije, je povedal, da so želeli someščane s tem opozoriti na problem, ki se ga mnogi ne zavedajo. »Sam sem rojen v Šoštanju, vendar že deset let živim v Ljubljani. Ljudje v Šoštanju so že tako navajeni na slab zrak, da se nevarnosti niti ne zavedajo več. Slab zrak dihajo že od rojstva. Mi, ki se vračamo od drugod, pa že pri Celju zaznamo vonj žvepla, ki prihaja iz šoštanjskih elektrarn.«
Opozorilo ljudem z umetniškim aktivizmom torej. Toda njegova instalacija je imela kratek rok trajanja. Ko so občinski možje zjutraj opazili Smehomatovo postavitev, jim menda ni bilo do smeha. Zato so takoj zahtevali odstranitev. Instalacijo so v nekaj urah umaknili.
Zgodba ima predzgodovino, ki razkriva logiko delovanja šoštanjske občinske oblasti. Občina je Murču izdajo dovoljenja za postavitev instalacije zavrnila, ker naj bi, tako je razumel po pogovoru s podžupanom Vojkom Krnežo, njegova instalacija »motila« slovesnosti ob stoletnici občine. »Imajo namreč kopico prireditev, ki le pozitivno prikazujejo razvoj občine, moja instalacija, ki je kritična, pa bi lahko zmotila to harmonijo. S postavitvijo jeseni težav ne bi bilo,« pravi umetnik. Vendar pa, dodaja, ne smemo zanemariti, da v občini trdoglavo podpirajo gradnjo novega bloka TEŠ, saj jim energetika v dolini daje zaposlitev. »Dopovedati so mi skušali, da moja instalacija nekako ni v skladu z duhom celotne Šaleške doline in ljudje bi si jo lahko napačno razlagali ... To je brca v rit demokraciji,« se jezi Murč.
Pravi še, da je njegov projekt aktualen zdaj, ne pa na jesen. Zato je zahteval dovoljenje za postavitev zdaj. Ker odgovora ni dobil, je instalacijo postavil na črno. Skrivaj. V temni noči. »Tako smo se odločili, ker je ekološka problematika v dolini aktualna, o tem se premalo govori. Čeprav nam občina ni želela izdati dovoljenja, smo se odločili, da - zaradi nujnosti opozicije mišljenja o razmerah v Šoštanju - zadevo vseeno izvedemo,« so zapisali v društvu Smehomat.
Nekateri pa Murča le podpirajo. Med njimi tudi pisatelj Peter Rezman, prejemnik nagrade fabula 2009, ki živi v dolini premoga in dimnikov. Instalacijo je v izjavi za TV Slovenija označil za »izredno pozitivno, pomemben kamenček v mozaiku širše podobe Šaleške doline in našega razvoja ... Dokazuje, da nekaterih stvari pač ni mogoče ustaviti. Ljudje hočejo priti do informacij, in če si to želijo, bodo do njih tudi prišli.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.