Ko te pokliče bivši minister

Kongresni center Brdo za ugodno ceno posoja vrtno pohištvo

Virant na domači zabavi

Virant na domači zabavi
© Arhiv Mladine

Minister za javno upravo Gregor Virant je poleti 2009 skupaj z ženo praznoval 40. rojstni dan, pripravila sta pravi »pool party« pred domačo hišo. Vrtno pohištvo jima je priskrbel Kongresni center Brdo, točneje Javni gospodarski zavod (JGZ) Brdo.
Virant je tisti minister, ki je z reformo iskreno želel uvesti red v plačni sistem javnega sektorja. Reforma je v praksi prinesla več težav kot rešitev, Virant pa je tudi pozabil na svoje iskrene želje in v celoti izkoristil leto nadomestila polne ministrske plače po ministrovanju, čeprav je v tem času imel dohodke od predavanj. Na njegov 40. rojstni dan pa so mu delavci JGZ Brdo na dom pripeljali tri mize, dvajset stolov, dva baldahina in en senčnik, vrtno pohištvo postavili, ga naslednji dan pospravili in odpeljali nazaj na Brdo. Zastonj? Ne, Virant je za storitev plačal 60 evrov. Zastonj? Tako rekoč. Čeprav se Virantu to ne zdi malo. Pravi, da se je v pripravah na dvojno rojstnodnevno zabavo »razgledoval naokoli, kje bi lahko dobil kak baldahin in par miz, in sem se spomnil na Brdo, sem jih poklical in vprašal, ali bi mi to posodili, in smo se dogovorili«. Cena, še dodaja Virant, jim je posebej naročil, naj ne bo prenizka, da mu kdo ne bi kasneje česa očital. Od tu 60 evrov.
Koliko manj za takšno storitev sicer plačujejo podjetja in fizične osebe, smo povprašali na Brdu. »Najem gostinsko-prireditvene opreme ni predmet naše temeljne dejavnosti, je pa res, da smo v preteklosti posodili kakšen kos opreme. Za najem te opreme smo zaračunali pavšalni najem, v primerih prevoza pa smo zaračunali prevoz po ceniku, torej 0,70 evra na kilometer.« Ker so pri Virantu prevozili okoli 50 kilometrov, cena prevoza torej znese 35 evrov. Virant je tako v resnici vrtno protokolarno opremo najel za vsega 25 evrov. Zastonj? Da. Pa se posojanje vrtnega pohištva, ki se sicer uporablja predvsem v protokolarne namene države, sploh izplača? Na Brdu odgovarjajo, da so leta 2009 to opremo posodili zgolj enkrat, in to zgolj Virantu. In ker te storitve sicer sploh ne opravljajo, je tudi ni v ceniku. Zato je bila »cena določena na podlagi kvalitete in količine opreme, arbitrarno«, še pojasnjujejo.
Morda bodo druga podjetja, ki se ukvarjajo s takšnimi storitvami, Brdu očitala dumping, a take so pač cene za državno vrtno pohištvo. Sezona zabav na prostem je tu, ne odlašajte, na Brdu pričakujejo vaš klic.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.