Tjaša Zajc

 |  Mladina 23

Ameriški odrešitelj

Namerava stranka SD politične točke znova nabirati ob pomoči ameriškega svetovalca?

Borut Pahor in ameriški svetovalec Craig Smith

Borut Pahor in ameriški svetovalec Craig Smith
© Miha Fras

Čeprav padec vseh zakonov na nedeljskem superreferendumu predlagateljev ni mogel spraviti v dobro voljo, je premier Pahor vseeno našel več trenutkov za prešerne nasmehe pred fotografskimi objektivi. Med drugim z ameriškim svetovalcem za politične strategije Craigom Smithom, ki ga je SD na prejšnjih državnozborskih volitvah najela za svetovanje pri predvolilni kampanji.
Smith je resda osebni prijatelj predsednika SD Boruta Pahorja in glavnega tajnika SD Uroša Jauševca, pa vendar je nenavadno, da je za druženje s Pahorjem izbral ravno spremljanje izidov referenduma. Smith je med drugim predsednik sveta Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije Ifimes, zato je v regiji pogosto, pravi direktor Ifimesa Zijad Bećirović.
Oba, komunikator SD Denis Sarkić in glavni tajnik SD Jauševec, pravita, da je bil tu zaradi pogovorov o sodelovanju pri naslednji predvolilni kampanji. Smith je bil med drugim politični direktor Bele hiše v Clintonovem času, leta 1997, potem ko je uspešno opravil nalogo vodje Clintonove predvolilne kampanje leta 1996. Leta 2004 je bil vodja kampanje za predsedniškega kandidata Liebermana, poleg tega je sodeloval v različnih političnih kampanjah po svetu. Svetovalno podjetje Penn Schoen Berland, pri katerem je zaposlen, se specializira za različne modele volitev in volilnih sistemov za ves svet, na podlagi teh modelov pa potem načrtuje strategijo za stranko. Poleg Clintona je to podjetje uspešno zastopalo župana New Yorka Mika Bloomberga in britanskega premiera Tonyja Blaira. Verjetno tudi zaradi vseh teh izkušenj Smith za marsikoga deluje kot morebitni odrešitelj.
Pa lahko to ustavi padanje podpore Pahorju in SD? K zmagi stranke na prejšnjih volitvah je pripomogla predvsem združitev sedanjih koalicijskih strank proti SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši. Tudi ta stranka je v preteklosti stavila na ameriško pomoč - nekateri člani poslanske skupine SDS so se denimo udeleževali seminarjev in treningov za učenje političnih spretnosti Mednarodnega republikanskega inštituta (IRI).
Na vprašanje, zakaj slovenski strokovnjaki niso dovolj dobri za SD, Jauševec odgovarja: »Mednarodne institucije, ki se ukvarjajo z volitvami po vsem svetu, imajo neprimerno več znanja kot tiste, ki so na tem področju prisotne v Sloveniji.« Vendar tudi več stanejo, zato je vprašanje, kje bo zadolžena stranka, ki je imela še pred nekaj meseci likvidnostne težave, dobila sredstva za Smithovo pomoč. Ta je v prejšnji kampanji stala približno 100.000 evrov. Jauševec sicer zagotavlja, da stranka počasi odplačuje posojila in sproti zbira sredstva, tako da se finančni položaj izboljšuje ...
Postavlja pa se še eno vprašanje. Ameriško svetovalno podjetje Penn Schoen Berland svetuje številnim vladam po vsem svetu. Vprašanje je, kje se konča njegov finančni interes in kje se začne politični interes ZDA.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.