Nebeški oče

Odgovor slovenskih katoličanov na krizo

/media/www/slike.old/mladina/mmolitev.jpg

© Arhiv Mladine

Svet katoliških laikov Slovenije za 22. junij napoveduje Dan molitve in posta za domovino. Po svojih najboljših močeh želijo prispevati k izboljšanju razmer v družbi.
Molitev bo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani, trajala bo brez premora 24 ur, sočasno bodo molitve za domovino tudi v nekaterih drugih župnijah po Sloveniji. Molitvi za domovino se bodo pridružili še v Kanadi živeči slovenski katoliki. Vse to pa bo spremljalo več dni posta.
Ob tej priložnosti so izdali tudi brošuro z različnimi verzijami molitev. Za družine, za mlade, za vzgojitelje in pedagoge, za kulturnike in umetnike, za rojake v zamejstvu in po svetu, za spravo, za domovino in za politike in gospodarstvenike ...
In kako se glasijo priprošnje? V molitvi za družine je v skladu z aktualno razpravo o družinskem zakoniku prošnja bogu, naj »opogumi tiste pare, ki še ne morejo ali nočejo zgraditi varnega odnosa in se odločiti za poroko«. Pa seveda ena o splavu, naj se usmili staršev, »ki ne pustijo živeti svojim še nerojenim otrokom«. Potem je tu molitev za poživitev narodne zavesti, kjer opozarjajo, da »naše ljudstvo potrebuje svetilnike z močno svetlobo in toplino«. V molitvi za politike in gospodarstvenike pa naj se nebeškega očeta prosi, da »obudi med nami dovolj voditeljev in gospodarstvenikov, ki bodo zmogli ustvarjati človeku naklonjeno razpoloženje v družbi ...«.
Res, slovenski gospodarstveniki in politiki so ravno pravi naslov za ustvarjanje blaginje v družbi. Se pa v tem gospodarsko-političnem sklopu ena prošnja nebeškemu očetu očitno nanaša tudi na gospodarstvenike iz katoliških, točneje štajerskih cerkvenih krogov: »Prebudi čut odgovornosti politikom in gospodarstvenikom, da se ne bi več zadolževali in nalagali teže bremen na nove generacije.«
V pojasnilu k molitvi za edinost kristjanov in spravo v domovini pa še nekaj samorefleksije: »Zaradi razdeljenosti in zavračanja drugačnosti naših bližnjih smo v zgodovini veliko izgubili.«
Amen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.