Kaplja krvi čez rob

Makedonski protesti zoper policijsko nasilje

Petega junija, na dan makedonskih parlamentarnih volitev, je večtisočglava množica v Skopju proslavljala vnovično zmago stranke VMRO DPMNE. Kar se je zgodilo kasneje tistega nedeljskega večera, pa je praznovanje spremenilo v žalost in žalost se je že naslednjega dne sprevrgla v jezo. Pripadnik posebne policijske enote, imenovane Tigri, je iz neznanega razloga do smrti pretepel 22-letnega Martina Neškovskega.
Policijska surovost je v Makedoniji skorajda vsakdanja stvar, toda v tem primeru je šlo za kapljo krvi čez rob. Množični protesti, ki so zaradi mladeničeve smrti zajeli prestolnico, še vedno trajajo. Oblast je uboj mladostnika skušala pomesti pod preprogo.
Poskus prikritja zločina se je začel že na kraju dogodka. Ko policistu Neškovskega ni uspelo oživiti, so mu na pomoč priskočili uniformirani sodelavci. Več prič je za tamkajšnje medije opisalo, kako so policisti z osrednjega skopskega Makedonskega trga odvlekli truplo nekaj sto metrov stran in ga, pokritega s črno vrečo, pustili ležati ob enem izmed stanovanjskih blokov. Naslednji dan je ministrstvo za notranje zadeve na svoji spletni stran zapisalo le, da je bilo najdeno truplo neimenovanega moškega, iz česar ni bilo razvidno niti, kaj se je človeku sploh zgodilo.
Se je pa resnica prek Facebooka bliskovito razširila po spletu in na ulice prestolnice so se začeli zgrinjati jezni in v glavnem mladi protestniki - sprva jih je bilo nekaj sto, zdaj jih je že nekaj tisoč. Aleksandar Stojanov, prebivalec Skopja in udeleženec protestov, je povedal: »Obstaja konkreten razlog za to, da je ljudem prekipelo. Od leta 2001 so policisti vsako leto ubili vsaj enega človeka poleg vsega drugega nasilja, ki ga izvajajo nad ljudmi. Trenutni protesti so privedli do tega, da na ulicah skupaj demonstrirajo državljani makedonske in albanske narodnosti. Vidiš transparente v obeh jezikih in kaj takega je pri nas redkost. Toda stvari so jasne: vsi trpimo zaradi ravnanja makedonske policije in zdaj skupaj zahtevamo, da se to enkrat za vselej konča. Pri tem bomo vztrajali, kolikor časa bo treba.«
Morilec se je, domnevno zaradi pritiska javnosti, sam vdal policiji in sodnik mu je odredil 30-dnevni pripor. Vendar to ni razredčilo vrst protestnikov. Poleg popolne razjasnitve incidenta - v poskus prikritja je bilo vpletenih več policistov - ljudje zahtevajo, da odgovornost prevzame tudi notranja ministrica Gordana Jankulovska. Na več državnih institucij je bila naslovljena peticija, s katero ljudje med drugim zahtevajo še korenite reforme pri delu policije, predvsem kar zadeva vzpostavitev civilnega nadzora nad represivnimi organi.
Zgodba je tragična, vendar se vsaj konec zdi optimističen. Skupaj z Martinom Neškovskim je bila v Makedoniji pokopana tudi samoumevnost tega, da lahko policija brez posledic počne, karkoli hoče.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.