Marjan Horvat

 |  Mladina 24  |  Družba

»Borimo se z mehanizmi prohibicije«

Danny Kushnick, direktor Drug Policy Transforma, neodvisne britanske organizacije za boj proti drogam

Danny Kushnick, direktorj britanske organizacije za boj proti drogam Drug Policy Transform.

Danny Kushnick, direktorj britanske organizacije za boj proti drogam Drug Policy Transform.

Skupina devetnajstih svetovnih svetovno znanih osebnosti, ki sestavljajo Globalno komisijo za politiko do drog, je v junijskem poročilu zapisala, da je vojna proti drogam neuspešna. Skupina - v njej sodelujejo tudi nekdanji predsedniki Mehike, Kolumbije in Brazilije, nekdanji generalni sekretar OZN Kofi Annan, ameriški podjetnik Richard Branson, pisatelja Carlos Fuentes in Mario Vargas Llosa ter nekdanji zunanji minister EU Javier Solana - trdi, da sedanja politika preganjanja drog spodbuja organizirani kriminal, stane davkoplačevalce na milijone dolarjev in je kriva za tisoče smrti. Kljub represivni politiki se je po podatkih Združenih narodov, na katere se sklicujejo pisci poročila, uporaba opija na svetovni ravni med letoma 1998 in 2008 povečala za 35 odstotkov, kokaina za 27 in kanabisa za 8,5 odstotka. Zato člani skupine predlagajo, naj se zmanjševanja uporabe drog na globalni ravni lotimo drugače, med drugim naj bi poskrbeli za dekriminalizacijo uporabnikov drog, državam pa priporočajo tudi »eksperimentiranje« s pravnimi modeli ureditve uporabe drog tako, da bi spodnesle organizirani mednarodni kriminal in omogočile zdravstveno oskrbo in nego odvisnikom.
O pomenu te pobude in o pasteh spremembe paradigme boja proti drogam na globalni ravni ter o tem, zakaj ji nasprotujejo ZDA in Mehika, smo se pogovarjali z Dannyjem Kushnickom, direktorjem britanske organizacije za boj proti drogam Drug Policy Transform. Kushnick je leta 1996 ustanovil to neodvisno organizacijo, že prej pa se je ukvarjal s problematiko odvisnosti in odvisnikov. Poznavalci pravijo, da se njegova organizacija te problematike loteva inovativno.

Skupina modrecev se je zavzela za novo globalno politiko do drog. Zakaj dosedanja »vojna proti drogam« ni bila uspešna?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.