Urejanje odprtega prostora v urbanem okolju

Izbor najboljših ureditev zadnjih treh let

Ureditev prostora Ljubljanice Avtorji: Atelje Vozlič, Trije arhitekti, Atelierarhitekti, Dans arhitekti, Breda Bizjak in drugi

Ureditev prostora Ljubljanice Avtorji: Atelje Vozlič, Trije arhitekti, Atelierarhitekti, Dans arhitekti, Breda Bizjak in drugi
© Miran Kambič

V začetku 19. stoletja so nastale prve načrtovane javne urbane poteze, omenimo lahko v ljubljanskem Tivoliju urejeni Lattermanov kostanjev drevored in park Zvezda. Največji premik pri urejanju javnega odprtega prostora pa so prinesle ureditve, ki jih je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Njegovih je več kot trideset zasnov, med katerimi so pomembnejše iz obdobja urejanja praškega gradu z Rajskim vrtom, Jelenjim parkom, Vrtom na okopih, parkom na Bastilji, parkom Zvezda, s katerimi je začel svoje delovanje na tem področju arhitekturnega snovanja. V Ljubljani je pustil pomemben pečat z ureditvijo območja ob Ljubljanici s Trnovskim pristanom, Čevljarskim mostom, Tromostovjem, Tržnicami, Zapornicami in drugimi pomembnimi zasnovami, kot so Kongresni trg, Rimski zid, Zoisova cesta, prostor ob Gradaščici z mostom pred Trnovsko cerkvijo, park Zvezda, Jakopičevo sprehajališče, Vegova ulica, Šance, Spominski park Navje. Plečnik je z urejanjem odprtih javnih prostorov zaznamoval predvsem glavno mesto, manj je ustvarjal drugod. Zunaj Ljubljane lahko omenimo kranjsko Roženvensko stopnišče, ki je bilo končano leta 1955 in je njegovo zadnje večje delo med urbanimi potezami. Po drugi svetovni vojni je arhitekt Edvard Ravnikar z ureditvijo spominskih parkov Kampor na otoku Rabu in Grobišče talcev v Dragi pri Begunjah močno zaznamoval slovensko arhitekturo. Tudi drugi arhitekti so se ukvarjali z urejanjem odprtega prostora, med lepše primere sodita Promenada v Mestnem parku v Mariboru arhitektov Milana Miheliča in Ljuba Humka ter ureditev blejske promenade arhitekta Danila Fürsta.
V Ljubljani se je v zadnjih nekaj letih po obdobju mrtvila v urejanju javnega odprtega prostora zgodil velik premik. Predvsem, kar zadeva prostor ob Ljubljanici; ta je bil z gradnjo novih mostov spet oživljen in reka je bila ponovno približana mestu. V širšem slovenskem prostoru lahko omenimo Maistrov trg v Ljubnem ob Savinji in Koščevo pot na Ljubljanskem barju, na naslednjih straneh pa predstavljamo uspešne rešitve iz zadnjih treh let. Trgi so iz tega izbora izvzeti, ker jih bomo predstavili v eni od naslednjih prilog.

Ureditev prostora Ljubljanice
Avtorji: Atelje Vozlič, Trije arhitekti, Atelierarhitekti, Dans arhitekti, Breda Bizjak in drugi

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.