Urejanje odprtega prostora v urbanem okolju

Izbor najboljših ureditev zadnjih treh let

Ureditev prostora Ljubljanice Avtorji: Atelje Vozlič, Trije arhitekti, Atelierarhitekti, Dans arhitekti, Breda Bizjak in drugi

Ureditev prostora Ljubljanice Avtorji: Atelje Vozlič, Trije arhitekti, Atelierarhitekti, Dans arhitekti, Breda Bizjak in drugi
© Miran Kambič

V začetku 19. stoletja so nastale prve načrtovane javne urbane poteze, omenimo lahko v ljubljanskem Tivoliju urejeni Lattermanov kostanjev drevored in park Zvezda. Največji premik pri urejanju javnega odprtega prostora pa so prinesle ureditve, ki jih je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Njegovih je več kot trideset zasnov, med katerimi so pomembnejše iz obdobja urejanja praškega gradu z Rajskim vrtom, Jelenjim parkom, Vrtom na okopih, parkom na Bastilji, parkom Zvezda, s katerimi je začel svoje delovanje na tem področju arhitekturnega snovanja. V Ljubljani je pustil pomemben pečat z ureditvijo območja ob Ljubljanici s Trnovskim pristanom, Čevljarskim mostom, Tromostovjem, Tržnicami, Zapornicami in drugimi pomembnimi zasnovami, kot so Kongresni trg, Rimski zid, Zoisova cesta, prostor ob Gradaščici z mostom pred Trnovsko cerkvijo, park Zvezda, Jakopičevo sprehajališče, Vegova ulica, Šance, Spominski park Navje. Plečnik je z urejanjem odprtih javnih prostorov zaznamoval predvsem glavno mesto, manj je ustvarjal drugod. Zunaj Ljubljane lahko omenimo kranjsko Roženvensko stopnišče, ki je bilo končano leta 1955 in je njegovo zadnje večje delo med urbanimi potezami. Po drugi svetovni vojni je arhitekt Edvard Ravnikar z ureditvijo spominskih parkov Kampor na otoku Rabu in Grobišče talcev v Dragi pri Begunjah močno zaznamoval slovensko arhitekturo. Tudi drugi arhitekti so se ukvarjali z urejanjem odprtega prostora, med lepše primere sodita Promenada v Mestnem parku v Mariboru arhitektov Milana Miheliča in Ljuba Humka ter ureditev blejske promenade arhitekta Danila Fürsta.
V Ljubljani se je v zadnjih nekaj letih po obdobju mrtvila v urejanju javnega odprtega prostora zgodil velik premik. Predvsem, kar zadeva prostor ob Ljubljanici; ta je bil z gradnjo novih mostov spet oživljen in reka je bila ponovno približana mestu. V širšem slovenskem prostoru lahko omenimo Maistrov trg v Ljubnem ob Savinji in Koščevo pot na Ljubljanskem barju, na naslednjih straneh pa predstavljamo uspešne rešitve iz zadnjih treh let. Trgi so iz tega izbora izvzeti, ker jih bomo predstavili v eni od naslednjih prilog.

Ureditev prostora Ljubljanice
Avtorji: Atelje Vozlič, Trije arhitekti, Atelierarhitekti, Dans arhitekti, Breda Bizjak in drugi

Koseški bajer, Ljubljana
Avtorji: Miha Kajzelj, Rok Žnidaršič, Etbin Tavčar, Iztok Kavčič

Park Šentvid, Ljubljana
Avtorji: Matej Kučina, Luka Vidic, Urban Švegl, Tanja Maljevac, Meta Božič, Eva Prosen

Wellness center Orhidelia, Podčetrtek
Krajinska arhitektura: BRUTO/Matej Kučina, Urban Švegl, Eva Prosen, Tanja Maljevac


Veslaški center Zaka, Bled
Avtorji: Sandra Banfi Škrbec, Miha Kajzelj, Iztok Kavčič in Iztok Lemajič

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.