Kalifornija, dežela neobrezanih penisov?

V San Franciscu in drugih mestih aktivisti zbirajo podpise za zakon, ki bi prepovedal »spolno lobotomijo«

»Intaktivisti«, privrženci zakona proti pohabljanju moškega spolovila (Men Genital Mutilation Bill, MGM), so se za »svojo stvar« doslej borili z odmevnimi letaki za brisalci avtomobilov, maja letos pa so zbrali 12 tisoč podpisov za referendum. Obrezovanje fantov do 18. leta starosti naj bi postalo kaznivo dejanje, zanj naj bi bila zagrožena globa 1000 dolarjev in enoletna zaporna kazen. Na več shodih so nosili transparente kot »Prinesite svojega otroka celega iz porodnišnice« ali »Prepucij ni porodna hiba«, judovska in muslimanska združenja pa so se strinjala, da gre za napad na versko svobodo. Rabin Yitzchok Adlerstein iz Los Angelesa je ogorčeno dejal, da so jude preganjali Sirci, Grki, da so jih morili v taboriščih, zdaj pa naj bi jih o temeljnih praksah judaizma, starih več kot štiri tisoč let, poskušali poučevati ljudje, ki ne vidijo dlje od svojega iPoda.
Pustimo tokrat ob strani že tisočkrat slišane argumente za obrezovanje in proti njemu: v ZDA je zlasti iz higienskih razlogov obrezanih 80 odstotkov moških, vendar odstotek v zadnjih letih korenito upada: leta 2006 so obrezali še 56 odstotkov dečkov, tri leta kasneje le še 33 odstotkov. Intaktivisti se od šestdesetih let zavzemajo za izenačitev obrezovanja moških z ekscizijo pri ženskah (ta je kazniva »že« 15 let), saj naj bi šlo za nedopustno poseganje staršev v življenje otrok. A vsaj tako nedopustno poseganje v življenje otroka je tudi, ko ga starši mimo njegove volje nesejo h krstu, pa s tem privrženci zakona nimajo težav. Matt Hess, vodja gibanja, pravi: »Nismo proti obrezovanju v odrasli dobi, vendar pa nihče nima pravice trditi, da ta za novorojenca ni boleča.« Več študij dokazuje, da je ta poseg eden najbolj bolečih v vsej neonatalni medicini. Rabin Brad Hirschfield odgovarja: »Biti roditelj nujno pomeni odločati v otrokovem imenu; obredno obrezovanje moškega simbolično opozarja, da smo na svetu zato, da ga spreminjamo na bolje.« Pa stroka? Edward Laumann, sociolog z univerze v Chicagu: »Znanstveniki so dolgo mislili, da je odstranitev prepucija dober način za preprečevanje samozadovoljevanja pri dečkih. Zdaj vemo, da spodbuja celo vrsto spolnih praks, povezanih z večjo občutljivostjo glansa.« David Baron, nekdanji primarij iz Santa Monice in mohel (tisti, ki izvaja obred brit milah): »Čeprav lahko rečemo, da obrezovanje pri moških do 60 odstotkov zmanjšuje možnost okužbe z aidsom, ni razlogov za spodbujanje samodejnega posega pri novorojencih.«
Referendum naj bi bil novembra letos, neka anketa je pokazala, da bo 70 odstotkov vprašanih glasovalo proti zakonu. Tudi tokrat pa ženske pač ne bi bile ženske, če ne bi pristavile svojega lončka in si ne bi postavile za to razpravo najpomembnejšega vprašanja: me lahko bolje zadovolji obrezan ali neobrezan partner.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.