Opera ni drama

In Mitja Bervar (še) ni Ivo Ban

Stavba ljubljanske opere

Stavba ljubljanske opere
© Borut Krajnc

Pred časom smo pisali o izgubi več sto tisoč evrov, ki jo je v SNG Operi in baletu Ljubljana pridelal sedanji direktor Mitja Bervar, in o podpori njegovemu početju, ki naj bi jo hitro izgubljal, čeprav za njim na kulturnem ministrstvu »stoji« direktorica direktorata za kulturni razvoj in mednarodne zadeve in njegova soproga Sonja Kralj Bervar, sicer kandidatka LDS na zadnjih evropskih volitvah. Pol leta kasneje izgubo in potvarjanje finančnega poročila opere potrjujeta že dve reviziji, a Bervar ima še vedno podporo odhajajoče ministrice Majde Širca. Direktorju SNG Drame Ivu Banu jo je odrekla za precej manjši prestopek.
Čeprav je ljubljanska opera izključno v Bervarjevem mandatu imela skoraj milijon evrov izgube, so v njej sestavili zaključni račun za lani z okoli dva tisoč evri dobička. Ministrstvo je nato opravilo revizijo in primerjalo podatke iz zaključnega letnega poročila in dejansko stanje ter odreklo soglasje k poročilu. Našlo je za več kot 300 tisoč evrov izgube in operi predlagalo, naj »dodatno pojasni porabo sredstev v letu 2010« in naj v prihodnje finančna poročila pripravlja tako, da bodo podajala »resničen in pošten prikaz finančnega stanja in poslovnega izida javnega zavoda«.
Bervar se je odzval z notranjo revizijo, ki naj bi potrdila zakonitost in pravilnost zaključnega poročila za leto 2010. Izbral je družbo ABC revizija. Njeni revizorji so opravili svoje delo in spisali poročilo, v katerem pa opozarjajo, da so »v izkazu prihodkov in odhodkov stroški obdobja podcenjeni za 626.611 evrov«. Po domače rečeno, našli so za dobrih 600 tisoč evrov minusa v letu 2010. Predsednik sveta zavoda Janez Lotrič, ki je doslej stal za Bervarjem, se je odločil naročiti še eno, zunanjo revizijo. Če bo še ta potrdila ugotovitve prejšnjih dveh, naj bi svet ob podpori ministrstva vendarle razrešil direktorja.
A direktorjeva prihodnost ni edino vprašanje. Pomembneje je, kako bo ministrstvo rešilo finančno stanje ljubljanske opere oziroma kako bo to storil svet zavoda. Izguba iz leta 2010 je le del problema. V času seje sveta zavoda, na kateri so se odločili za še tretjo revizijo, so zapadle obveznosti opere znašale že 1,1 milijona evrov, v treh tednih odtlej pa naj bi narasle še vsaj za 100 tisoč evrov. Pred časom se je rešitev iz nastalega položaja zdela preprosta, ministrstvo bi pokrilo izgubo in ob selitvi v prenovljeno operno hišo z novim direktorjem vse skupaj začelo znova, iz ničle. A na referendumih padli reformni zakoni so prinesli varčevanje, rebalans proračuna in predlaganih 40 milijonov evrov manj proračunskega denarja za ministrstvo za kulturo.
Je edina preostala možnost, da se s sredstvi, ki so na voljo za ljubljansko opero, vzpostavi rentabilno stanje, odpoved ene sezone in preusmeritev sredstev za program v pokrivanje starih dolgov? In kaj bi potem rekla publika? Verjetno bolj malo, saj so se ljudje v preteklih mesecih že nekoliko navadili na osiromašeni program. Bervarjev program opere, ta naj bi na leto pripravila približno sedem premier, za letošnje leto recimo predvideva zgolj eno, in še to baletno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.