Borut Mekina

 |  Mladina 25

SDS proti Sloveniji

Ovajanje v tujini

Evropska posadka SDS (Romana Jordan Cizelj druga z desne)

Evropska posadka SDS (Romana Jordan Cizelj druga z desne)
© Borut Krajnc

V začetku junija je bivši zunanji minister Dimitrij Rupel v pogovoru za RTV Slovenija omenil, da bi lahko Pahorjev off-the-record pogovor z novinarji izredno slabo vplival na slovenske odnose z nekaterimi državami. Predvsem z Madžarsko, o kateri je Pahor novinarjem na zaprtem srečanju dejal, da jo je Evropska unija zaradi nedemokratičnih reform izolirala. »Vsi skupaj bi morali biti malo bolj pametni, se malo zavedati posledic tega, kar govorimo,« je tedaj opomnil Rupel in izrazil upanje, da Pahorjeve besede ne bodo imele resnejših posledic. »Meni je nerodno,« je dejal.
Žal so se Ruplove zle slutnje uresničile. Madžarski mediji že pišejo o Pahorjevi napovedi, da bo EU Madžarsko po njenem predsedovanju izolirala. Vendar so se na Madžarskem o tem razpisali šele, ko je mednarodno skupnost o tem obvestila nihče drug kot evroposlanka iz vrst SDS Romana Jordan Cizelj, ki je prevod Pahorjevega pogovora poslala nemškim in madžarskim evroposlancem. Domnevno naj bi jo bili ti za to prosili. A v SDS dejansko na svoji spletni strani niso objavili prevoda Pahorjevega pogovora, temveč angleško sporočilo za javnost »Slovenski predsednik vlade: Mi bomo izolirali Madžarsko!«.
Opozarjanje mednarodne javnosti na nekatere notranjepolitične težave ima včasih smisel. Društvo izbrisanih se je denimo obrnilo na institucije EU, potem ko slovenska vlada ni hotela uresničiti odločbe ustavnega sodišča. Drugi primer: slovenske nevladne organizacije so v zvezi s Strojanovimi ravno tako opozorile tuje mednarodne institucije na kršenje človekovih pravic, potem ko je želela vlada Strojanove nezakonito preseliti in ko se na primer ni primerno odzvala policija. Ali novinarska peticija: novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc sta peticijo 571 novinarjev resda poslala na 300 naslovov v tujino, potem ko niso zalegli protesti aktivov Dela, Večera, Dnevnika in RTV Slovenija zaradi političnih pritiskov na medije. Kakšen pa je smisel opozarjanja tujih držav na predsednikov off-the record?
To sicer ni prvič, da je SDS Slovenijo »ovajala« v tujini. Ob ustavni obtožbi zoper predsednika države Danila Türka je denimo Rupel marca 2010 tujim veleposlanikom napisal pismo, v katerem je z vprašanji Türka obtožil mednarodnega terorizma. Tujim državam je pisal o »zlu pod soncem« in o Sloveniji, ki ni sposobna prekiniti s (komunistično) preteklostjo. Še zanimivejši je primer novinarja Frankfurter Allgemeine Zeitunga Karl-Petra Schwarza, katerega prevedene članke SDS neprestano objavlja na svoji spletni strani. Novinar ne le da iz Slovenije poroča predvsem o temah, povezanih s SDS, kot so Huda Jama, primer Masleša, zadeva Baričevič, ampak v člankih pušča celo vse napake, ki jih zagrešijo v strankinih sporočilih za javnost. Nato pa na primer Vinko Gorenak v parlamentu navaja nemškega novinarja, češ da to »piše tujina«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.