Jure Aleksič

 |  Mladina 25  |  Družba

Od Jadrana Krta do Absurdistana

Mladinin poletni vodnik po dobrem branju

/media/www/slike.old/mladina/branje_kratka_zgodovina_skoraj_vsega.jpg

Prva stvar, za katero bi se veljalo zavzeti, bi bila, da branje ne bi bilo nekaj, kar se počne predvsem poleti. Oh, tako rad bi bral, a preprosto nimam časa! je argument, ki ga človek pogosto sliši - in argument v bistvu zdrži. Če bi ljudje več brali, potem bi jim zmanjkalo časa za listanje brezplačnikov, gledanje forenzikov in objavljanje nezaslišanih dosežkov svojih otrok na Facebooku. Je pa tu še drugi del problema: brati je dejansko težko. In manj ko to počneš, težje je. Dodajmo še prispevek šolskega sistema, ki ubogim malim ljudem še danes skuša vbiti v glavo, da sta Pehar suhih hrušk in Gosenica neki kanon kvalitetnega branja, in hendikep je popoln.
Nič čudnega, da založniško industrijo torej preveva ena sama defenziva: strah pred krizo, strah pred barbarskim haranjem digitalnih medijev, strah pred zatonom še zadnjih intelektualnih standardov splošne populacije. E-knjiga je seveda samo še ena lažna zora. Kot slab vic se je brala vest, da večina bralcev povprečno e-knjigo prebere nekje do tridesete strani, in da založniki zato že razmišljajo o posebnem, trideset strani dolgem novem književnem žanru. Ampak to, žal, ni bil noben vic. Tu je spet tista druga plat medalje: ko se človek sprehodi po knjigarnah in knjižnicah, je pošteno šokiran, koliko se tam valja pofla. In to ne samo tistega iskrenega prvožognega pofla, ki ima na naslovki visoko peto ali kozarec šampanjca. Nak, koliko je tudi tistega dolgočasnega, mukotrpnega in neprimerno bolj škodljivega pofla, ki se pretvarja, da je art! Ko vidiš vse tiste police, se vprašaš: kako to, da ljudje zdržijo do tridesete strani? Kako to, da imunski sistem ne posreduje že prej?
Ampak zgodovinska ironija hoče, da ni bilo na svetu najbrž še nikoli na voljo toliko privlačnih, duha bogatečih knjig kot zdaj, ko se domnevno rušijo sami temelji bralne kulture. In tukaj je kleč: ko v roke vzameš eno teh knjig, takrat branje ni več samo mentalni fitnes, temveč postane čisti žur. Dajte mi dva pira in bom rekel, da je branje edina stvar, ki nas kot civilizacijo še utegne rešiti. Dajte mi tri in bom rekel, da je branje nič manj kot dolžnost, ki jo imamo kot človeška bitja.

Bill Bryson - Kratka zgodovina skoraj vsega

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.