Marjan Horvat

 |  Mladina 26

O plevelu in rožah

Koga bi lustrirali?

/media/www/slike.old/mladina/mplevel_bp.jpg

© Borut Peterlin

Na 308. strani knjige Okopi Janez Janša konča pripoved o aferi Depala vas s poetičnim opisom rešitve po plezalni avanturi, ko se junaku utrne odgovor na vse tegobe postkomunistične Slovenije: »Spoznanje, da mora biti miza pospravljena ali na polju stari pridelek pobran, plevel pa populjen, preden se posadi novo seme, je v tem trenutku prav gotovo jasno znamenje na slovenskem nebu.« Njiva je Slovenija in plevel so komunisti.
Podobna misel se je nedavno spet znašla v javnosti. Isto metaforo za čistke ali lustracijo je uporabil Bojan Potočnik, nekdanji prvi policist, nato svetovalec za varnostna vprašanja predsednika republike Danila Türka in zdajšnji predsednik Zveze slovenskih častnikov, v govoru 18. junija na mejnem prehodu Rateče. Njegovo videnje plevela in rož je drugačno, saj pravi, da »brez strahu in sramu pokažimo na plevel, ki ga je treba odstraniti, da ne bi oviral rasti Slovenije«.
Ni več ponosen na čas osamosvajanja, »saj so temno senco na vse, kar je bilo svetega in častnega, vrgli opisani akterji trgovine z orožjem, ki si sedaj v največji meri lastijo zasluge za nastanek samostojne in neodvisne Slovenije«. In o Janši je rekel: »Moram priznati, da sem ga pomiloval. Nehote so mi misli odšle v nekoliko sodobnejšo sodno dvorano v Haag, ko sem po TV gledal procese proti znamenitim osebnostim balkanske morije.«
Janša že toži dr. Potočnika za besede, izrečene v oddaji Resnica o Patrii, in zagotovo ni zadovoljen niti s tem, kar je povedal v Ratečah. Še manj s Potočnikovim mnenjem o knjigi Mateja Šurca in Blaža Zgage Odprodaja, ki ga je navdihnila za govor, saj je iz nje »nedvoumno in popolnoma jasno, kako je potekala trgovina z orožjem«.
Metafore s puljenjem plevela so lahko neokusne, a prav tako je neokusno, da SDS danes Potočnika obtožuje sovražnega govora, Janez Janša pa je enako metaforo uporabil v eni izmed svojih slavnih knjig. Morda pa bi morali pridni ustvarjalci spletne strani SDS, ki danes napadajo Potočnika, podrobneje prebirati zbrana dela Janeza Janše.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.