Vanja Pirc

 |  Mladina 26

”Če zmore New York”

Pri nas se obeta referendum o pravicah istospolno usmerjenih, na tujem pa se vrstijo priznanja istospolnih porok

Ceste, ki povezujejo nebotičnike med 5. avenijo in West Villageem na newyorškem Manhattnu, so prejšnji konec tedna napolnili navdušeni udeleženci Parade ponosa, na kateri so se že 42. leto zapored zbrali borci za pravice istospolno usmerjenih. Slavje je bilo še posebej bučno in množično, saj je senat ameriške zvezne države New York le nekaj ur prej potrdil predlog zakona, ki istospolno usmerjenim parom omogoča poroke z enakimi pravicami in obveznostmi, kot veljajo za heteroseksualne pare. New York je s tem postal šesta in hkrati največja ameriška zvezna država, ki priznava poroke istospolno usmerjenih.
Odločitev ni bila sprejeta čez noč. Predlog, ki je bil ena ključnih predvolilnih zavez sedanjega demokratskega guvernerja Andrewa Cuoma, je v minulih letih že štirikrat padel, in tudi tokrat bi bilo lahko tako, če ga ne bi v senatu, kjer imajo večino republikanci, poleg demokratov podprli še štirje republikanski senatorji. Ti so svoje glasove, ki so jeziček na tehtnici s 33 glasovi za in 29 proti prevesili v podporo porokam istospolno usmerjenih, obrazložili s tem, da so pač ugotovili, da morajo imeti vsi ljudje ne glede na to, kakšne vere, rase ali spolne usmerjenosti so, enake pravice.
Da je New York poroke istospolno usmerjenim omogočil prav zdaj, ni presenečenje. Meritve javnega mnenja namreč že nekaj mesecev kažejo, da poroke istospolnih partnerjev prvič v zgodovini podpira več kot polovica ameriškega prebivalstva. V teh dneh jih je podprl tudi doslej zadržani predsednik Obama, a bo odločitev o njihovi uvedbi še naprej prepuščena posameznim zveznim državam. Odločitev zvezne države New York je torej pomenljiva, a ne le zato, ker je njena prestolnica največje in eno najpomembnejših ameriških mest, temveč tudi zato, ker je ena od gospodarskih in kulturnih prestolnic sveta.
»Mislim, da bo to sporočilo spodbudilo odzive po vsej državi. Če zmore New York, je to dobra rešitev za katerikoli drug kraj. New York je napredna prestolnica nacije,« je na paradi dejal guverner Cuomo. Zakon naj bi zvezni državi, v kateri živi 45.000 istospolno usmerjenih parov, prinesel tudi gospodarsko korist; z organizacijo porok naj bi samo v prvih treh letih ustvarila okoli 210 milijonov dolarjev prihodkov.
Zanimivo je, da se odločitev New Yorka časovno skorajda ujema s sodniško odločitvijo, ki je priznala prvo poroko istospolno usmerjenih v največji latinskoameriški državi Braziliji. Ta je maja dovolila registracijo partnerskih skupnosti, junija pa je eden od registriranih parov od sodišča zahteval, naj njegovo zvezo prizna kot zakonsko zvezo. Sodišče je paru pritrdilo, čeprav istospolno usmerjenim v Braziliji ni lahko. A kljub težkim razmeram se je Brazilija izkazala za naprednejšo od Slovenije. Naša država je v novem družinskem zakoniku sicer priznala istospolne poroke, a namesto da bi novost izkoristila za zgled drugim državam, zakoniku zdaj grozi referendum, istospolno usmerjenim pa odvzem že pridobljenih pravic.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.