V zapor celotna internetna generacija?

Predlagane spremembe kazenskega zakonika vnovič zaostrujejo sankcije za kršitev avtorskih pravic

Koliko je skupna vrednost vseh vaših preko interneta na nelegalen način pridobljenih avtorskih del? Več kot 5000 evrov?

Koliko je skupna vrednost vseh vaših preko interneta na nelegalen način pridobljenih avtorskih del? Več kot 5000 evrov?

Ob vložitvi predloga sprememb kazenskega zakonika v državni zbor je v slovenski »kiber javnosti« zavladala panika. Zaradi sprememb člena, ki ureja kršitev materialnih avtorskih pravic. Šlo je za revolt proti zaostrovanju kaznivosti uporabe na internetu prosto dostopnih, avtorsko zaščitenih datotek, predvsem najpopularnejših, filmov, glasbe in sorodnih produktov zabavne industrije ter računalniške programske opreme. Dejstvo je tudi, da je to korak nazaj v razvoju sodobnega urejanja avtorskih pravic na internetu. Hkrati pa gre tudi za korak nazaj k ureditvi, ki smo jo, z izjemo zadnjih dveh in pol let, poznali dolga leta. Pa ni bilo nobenega odpora, celo med najbolj hvaležnimi uporabniki interneta ne.
Odpor je sprožil predlog spremembe kazenskega zakonika, ki predvideva, da se iz člena, ki ureja kršitev materialne avtorske pravice, izvzame besedna zveza »z namenom prodaje«. Na ta način postane kazniva sama posest avtorsko zaščitenih datotek. V primeru, da skupna tržna vrednost doseže večjo premoženjsko korist, torej 5000 evrov, so za to posest predvidena do tri leta zapora. Kar je manj, ni kaznivo. Celotna internetna generacija je hitela seštevati in hitro ugotovila, da je več tistih, ki bi morali v zapor, kot tistih drugih. A dejstvo je, da je bilo posedovanje avtorsko zaščitenih datotek, vsaj s področja zabavne industrije, kaznivo tudi po veljavnem zakoniku, in sicer v 149. členu, ki sledi členu, ki se sedaj spreminja. Po tem členu, ki določa kaznivost kršitve avtorskih in sorodnih pravic, je bila kazniva posest omenjene večje tržne vrednosti »fonogramov, videogramov, rtv-oddaj ali podatkovnih baz«. Gre za kaznivost na podlagi zaščite izdelovalcev teh produktov, vsebina, torej avtorji, pa v zadnjih letih ni bila zaščitena s kazenskim pravom.

Avtorski lobi

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.