Erik Valenčič

 |  Mladina 26  |  Svet

Nemir v tovarni sveta

Nova generacija kitajskih delavcev ni več pripravljena delati »za skodelico riža«

Kitajski bruto domači proizvod je v letu 2010 zrasel za 10,3 odstotka in po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in Svetovne banke se bo ta trend nadaljeval tudi letos, ko naj bi gospodarska rast ponovno dosegla okrog 10 odstotka bruto družbenega proizvoda. Sodeč po teh številkah se zdi, da je svetovna recesija v širokem loku obšla Kitajsko. Avgusta lani je njeno gospodarstvo preseglo velikost in moč japonskega, ki je bilo dotlej drugo na svetu. Čeprav je kitajska rast v letih 2008 in 2009 nekoliko upadla, ji vedno nov zagon dajejo predvsem obsežne tuje naložbe ter visoko povpraševanje po njenih produktih in po predvidevanjih MDS-a bo njeno gospodarstvo že do leta 2016 doseglo ameriško.
Vendar to še ne pomeni, da država nima svojih notranjih težav, ki jih mora vseskozi reševati. Ena izmed bolj žgočih je inflacija, ki bi po mnenju nekaterih finančnih strokovnjakov letos lahko presegla tudi 10 odstotkov. Ameriška agencija Bloomberg je že januarja opozarjala, da bo morala vlada v boju zoper inflacijo zategniti tudi svoj pas in zmanjšati javno porabo, kar med drugim pomeni zmanjšanje vladnih naložb v infrastrukturne in druge projekte, da bi tako zajezila dotok juanov na trg. Čeprav je Bloomberg predvideval, da bo zategovanje pasu potekalo le v prvi polovici leta, pa je zdaj jasno, da bo trajalo dlje.
Kitajska oblast se poleg inflacije boji tudi socialnih posledic zategovanja pasu. Britanski The Financial Times je poročal: »Manjša kitajska podjetja čutijo posledice zmanjševanja vladnih naložb in so soočena s pomanjkanjem denarja, ki bi lahko bilo hujše kot med globalno finančno krizo leta 2008. Ekonomist Dong Tao je opozoril, da državo čaka dodaten problem, če bodo podjetja zavlačevala z izplačili plač oziroma če bodo lastniki tovarn izginili, ne da bi sploh poravnali svoje obveznosti do delavcev. Zaradi obeta milijonov neplačanih delavcev so precej zaskrbljeni v uradnem Pekingu, ki je vedno pozoren na vse, kar bi lahko sprožilo družbene nemire.«
Uspeh Kitajske kot globalne gospodarske velesile je bil zgrajen predvsem na plečih delavcev, oropanih delavskih pravic in človeškega dostojanstva, ki so v tovarniških znojilnicah, tako imenovanih sweatshopih, delali od jutra do večera za mizerna plačila. »Delati za skodelico riža« je postal pregovor za nedostojne delavske razmere. Toda to se zdaj spreminja. Po stavkovnem valu, ki je pred enim letom zajel številne tovarne v več provincah, je postalo jasno, da je kitajski delavski razred šel skozi proces zavedanja sebe in svoje moči. Sedanja generacija mladih delavk in delavcev je od prejšnje veliko bolj (samo)organizirana ter zrela glede boja za svoje pravice in dostojanstvo. Zaveda se tega, in to je ključnega pomena, da je prav od nje odvisen socialni mir v državi.

Nova Kitajska

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.