Marjan Horvat

7. 7. 2011  |  Mladina 27

Črni panter

Se je tudi Janša ponašal z njim?

/media/www/slike.old/mladina/mpanterpigac.jpg

© Marko Pigac

Razlage simbolov, ki jih uporabljajo države, ljudje in skupnosti, da bi izrazili svojo pripadnost, so vedno zanimive. Med takšnimi simboli je tudi karantanski panter, ki ga uporabljata malo »preveč« domoljubni skupini Tu je Slovenija in Hervardi. Karantanski panter naj bi ponazarjal veličastno in bojevito preteklost slovenskega naroda. Po zapisu na spletni strani Hervardov, sklicujejo pa se na knjige venetologa Joška Šavlija, izhaja črni panter na beli podlagi še iz rimskega Norika, kjer je bila kasneje Karantanija.
Dr. Peter Štih s FF je v pogovoru za Mladino dejal, da »v virih ni izpričana absolutno nobena povezava tega znaka s staroslovansko Karantanijo«. Tudi dr. Andrej Pleterski, arheolog in zgodovinar iz ZRC SAZU, je opozoril, da je simbol mlajšega izvora, je »iz grba fevdalne družine Spanheim iz 12. stoletja. Res je, da je omenjena družina takrat živela na Koroškem, nima pa nobene zveze z nekdanjo Karantanijo«.
Toda grb je tu. Hervardi so ga našli celo na suknjiču Janeza Janše ob začetku predsedovanja EU. In glej ga zlomka, enako priponko je takrat nosil tudi tedanji predsednik evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering.
Sicer pa tega panterja najdemo še na pročelju Urinega stolpa na gradu Schlossberg v Gradcu. In ko so nedavno domoljubi ob dnevu državnosti protestirali na Kongresnem trgu, ker je »situacija v državi tako brezizhodna, da bi se po javnomnenjskih raziskavah kar polovica Slovencev strinjala s priključitvijo k naši severni sosedi, dve tretjini mladih pa bi takoj zapustili državo, če bi imeli to možnost,« se malce z ironijo lahko vprašamo, ali po kakšnih vezeh že niso priključeni naši sosedi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.