Marjan Horvat

 |  Mladina 27

Vladavina “drhali”

Novo islandsko ustavo pišejo državljani

V majhni otoški državici Islandiji, ki ima 300.000 prebivalcev, pripravljajo novo ustavo na podlagi posvetovanja z državljani na Facebooku, Twitterju, Youtubu, Flickru ter drugih spletnih omrežjih in internetnih orodjih. Glavno besedo pri novi ustavi - tako je prvič v zgodovini - bodo imeli državljani.
Javna razprava se je pričela pred tremi leti, ko so v enem tednu propadle vse glavne islandske banke, kar je do temeljev pretreslo islandsko gospodarstvo. Kriza, devalvacija nacionalne valute in seveda odstop vlade so zaznamovali islandski vsakdanjik. Potrebne so bile tudi ustavne spremembe, da se Islandcem ne bi več zgodilo kaj tako neprijetnega. Zahtevali so drugačno in bolj transparentno upravljanje državice. Ustavne spremembe pa so prvi korak k udejanjenju te vizije. In pri njih sodelujejo ljudje. »Popolnoma jasno mi je, da lahko temeljite spremembe ustave potekajo samo z neposrednim sodelovanjem islandskega naroda,« je za Associated Press dejala zdajšnja premierka, sicer socialdemokratka Jóhanna Sigurdardóttir.
Temeljni družbeni dokument je bilo treba napisati na novo. Dosedanja ustava je bila namreč sprejeta leta 1944, ko se je otok odcepil od Kraljevine Danske. Takrat so le prekopirali dansko ustavo in z nekaj popravki, besedo »kralj« so denimo zamenjali z besedo predsednik, z njo preživeli do zdaj.
Sedanji popravki ustave bodo temeljiti. Na samem začetku snovanja nove listine je poseben odbor pripravil poročilo o potrebnih spremembah na podlagi daljšega pogovora z 950 naključno izbranimi polnoletnimi državljani Islandije. Poročilo ima 700 strani. Nato so na posebnih volitvah med 522 kandidati izvolili 25 svetnikov sveta za ustavo, ki se sestajajo enkrat na teden, razpravljajo o ustavni tematiki, državljani pa lahko spremljajo njihove razprave v živo prek spleta. Svetniki se morajo opredeljevati tudi do priporočil, ki jim jih prek spletnih omrežij, predvsem Facebooka, pošiljajo državljani o svojih zamislih. Sicer pa sta dve tretjini državljanov včlanjeni v Facebook. O tem, katere zamisli, ki jih dobivajo prek spleta, je mogoče vključiti v načrt prihodnje ustave, odloča svet. Vsi predlogi, zamisli in nastajajoči načrt ustave so objavljeni na spletu.
Thorvaldur Gylfason, član sveta za ustavo, sicer pa profesor ekonomskih znanosti na Islandski univerzi, je za Guardian povedal, da je bil prijetno presenečen nad odzivom in ravnijo razprave. »Med ljudmi je ogromno volje za spremembo ustave. Njihove pripombe so nam veliko pomagale pri oblikovanju končne podobe ustave.«
Svet za ustavo bo do konca letošnjega julija pripravil poročilo o javni razpravi in ustavo bodo sprejeli državljani na referendumu. Poslanci nimajo tako rekoč nobene besede - razen kot navadni državljani - pri oblikovanju ustavne vsebine. Če bo ustava sprejeta, bo to ustava, ki jo bodo »napisali ljudje za ljudi«, pravi Thorvaldur Gylfason.
Oblikovanje nove islandske ustave, ki jo piše »drhal«, za kar ljudstvo nemalokrat razglašajo politični in drugi elitneži, dokazuje, da ljudje zmorejo trezno premisliti in se odločati o ustavni vsebini.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.