Akne, Roaccutane in samomori

Kazenska ovadba zoper farmacevtsko družbo Roche

Čeprav mnogi pacienti, ki so imeli kdaj težave z aknami, ne morejo prehvaliti učinkov zdravila Roaccutane, o njem v francoski javnosti že nekaj časa poteka polemika, saj naj bi bile hude depresije, ki so med njegovimi številnimi neželenimi učinki, v letih od 1986 do 2009 v smrt pognale od 20 do 30 ljudi. Daniel Voidey iz Nice je pred štirimi leti našel svojega, takrat 17-letnega sina Alexandra obešenega na drevesu blizu doma, z ženo pa sta v njegovem mobilniku našla tole sporočilo: »Ne vem, kaj mi je zadnje tri tedne, a vem, da mi je vsega dovolj in da tega ne zmorem več. Ves čas me kaj boli, enkrat členki, drugič hrbet, koža pa me stalno srbi. Če seštejem vse skupaj, je prehudo.« Alex se je sedem mesecev prej zdravil z zdravilom, ki vsebuje učinkovino izotretinoin in je eno redkih učinkovitih zdravil za zdravljenje hujših oblik aken, na njegove strašljive stranske učinke pa mora opozarjati tudi proizvajalec: ne le da je zdravilo kontraindicirano pri nosečnicah, saj povzroča hude motnje v razvoju zarodka, »pri bolnikih, zdravljenih z izotretinoinom, so poročali o pojavu depresije (...), simptomih psihoze in zelo redko o razmišljanju o samomoru, poskusih samomora in samomoru«. V ZDA so ugotovili, da se je od leta 1982 do 2000 zdravljenje v 431 primerih končalo z navedenimi posledicami. Najbolj skrb zbujajoče pa je, da je Alex nekaj dni pred smrtjo uspešno opravil maturo in da so vsi, ki jih je policija v preiskavi zaslišala, potrdili, da je bil razposajen športnik in da se je veselil življenja.
Raziskovalci so z več raziskavami skušali najti povezavo med tem derivatom vitamina A in samomorilskimi nagnjenji, a jim niti v zadnji, švedski raziskavi, v katero je bilo zajetih 5700 ljudi, starih od 15 do 49 let, ki so se s tem zdravilom zdravili v letih od 1980 do 1990, ni uspelo odgovoriti na vprašanje, ali je za povečano število poskusov samomora kriva poslabšana samopodoba mladostnika zaradi aken ali nevarno zdravilo. Tudi francoska agencija za varnost zdravil je konec lanskega leta naročila raziskavo, katere izsledki bodo znani konec leta.
Ker je Roaccutane na voljo tudi v slovenskih lekarnah, nas je zanimalo, kako je s previdnostnimi ukrepi pri nas: skrb zbujajoči so denimo zapisi na forumih, iz katerih je mogoče razbrati, da nekateri dermatologi to zdravilo predpisujejo v nenavadno velikih odmerkih in da zdravljenje z njim traja nenavadno dolgo. Z nekaj vprašanji smo se obrnili na Dermatovenerološko kliniko ljubljanskega Kliničnega centra, iz njenega predstojništva pa smo dobili sila suhoparne odgovore, češ naj se »za samomore obrnemo na psihiatrijo«, da pri njih »ni nobenega zdravnika, ki bi odmerek presegal brez utemeljenega razloga«, in da morajo nekateri bolniki »celo podpisati, da se strinjajo z zdravljenjem«. Kot da bi hoteli reči, ko se enkrat podpišejo, se lahko zaradi nas tudi obesijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.