Jaka Železnikar

Spletna umetnost

V tedenski obliki pojavljanja novic o spletni umetnosti pišem večinoma o njej sami, a tudi o njenem širšem okviru sodobne umetnosti in teorije, ki je povezana z njo.




Freebiennial, Manifesta 4

Od začetka aprila v New Yorku poteka Freebiennial. Festival ponuja brezplačne umetniške dogodke, ki potekajo na različnih prizoriščih in lokacijah širom New Yorka, preko medijev in (drugih) komunikacijskih sistemov, kjer pričakovano največji delež pripada prav rabi interneta. Sodeluje približno 200 umetnikov s celega sveta (od v Sloveniji delujočih umetnikov na festivalu sodelujem sam).

Dogodek je organizirala Newyourčanka Sal Randolph, diplomiranka Harvard University, vizualna umetnica, pesnica in DJ.

Sal pa je prav danes sporočila o zanimivem sodelovanju z letošnjo, četrto Manifesto kjer bosta letos Slovenijo zastopala Davide Grassi in Tobias Putrih. Manifesta bo potekala od 24. maja do 25. avgusta v Frankfurtu v Nemčiji.

Christoph Buechel, eden izmed umetnikov povabljenih na Manifesto je kot svoj uradni prispevek oziroma kot svoje konceptualno delo na Manifesti preko spletne dražbene hiše Ebay prodal vse svoje pravice sodelovanja na Manifesti.

Najboljši ponudnik je bila prav Sal Randolph, ki bo, kot kaže tudi po pogovorih s kuratorji Manifeste, ki jih je opravila pred kratkim, v okviru Manifeste organizirala nekaj podobnega kot je Freebiennial - Free Manifesta.

Free Manifesta bo omogočila sodelovanje vsem umetnikom, ki se bodo prijavili (razpis bo podan v kratkem). Pomen tovrstnih umetniških intervencij v strogo hierarhiziran in kuriran sistem institucije kot je Manifesta je prav opozarjanje in hkratno preseganje spornih odnosov moči in interpretacije. Mesto kuratorja je namreč v sodobni umetnosti dobilo tako velik pomen, da je za umetnost postal v določenih vidikih velika ovira, za umetnike pa problem, saj s kuratorji zelo težko vzpostavijo enakopraven dialog in so običajno potisnjeni v podrejen položaj.

Povezava:
EBAY, www.ebay.com glej item# 852808885.




Mouchette

Tokrat opozarjam na delo umetnice Mouchette. Skoraj 13. letno dekle, ki ga lahko preko njene spletne strani dodobra spoznamo, je pred kratkim naredilo samomor.




Tjedan kulture novih medija

V nam bližnjem Zagrebu bo od 1. do 7. maja potekal New-Media Culture Week / Tjedan kulture novih medija. Dogodek v tednu dni v sklopu dogodkov, ki s svojo problematiko in/ali formo analizirajo, razvijajo in preizprašujejo novomedijsko kulturo.

Prizorišča bodo v Mami, KSET-u, Goethe Institut-u in Domu HDLU.

Poleg različnih umetniških dogodkov velja izpostaviti konferenco 'Reality Check for Cyber Utopias'.

Več informacij o programu in gostih na strani: www.newmediaculture.net.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.