Zoran Savin

Lažna propaganda

Pismo, ki je naslovljeno na vlado, ministra za obrambo dr. Antona Grizolda, javnost in medije objavljamo v celoti:

RESNIČNE LAŽI SLOVENKIH (NATO)POLITIKOV

15. januarja 2003 je DELO na prvi strani objavilo izjavo brigadirja Ladislava Lipiča v kateri Lipič pravi: 'če ne bomo stopili v Nato, bomo morali znova uvesti naborniški sistem.' Da taka izjava ni bila izrečena po pomoti, dokazuje izjava ministra Grizolda za tiskovno agencijo Reuters 21. januarja 2003: 'Če se ne priključimo zvezi Nato, bomo morali zgraditi novo nacionalno obrambno strategijo, ki naj bi temeljila na obvezni vojaški službi, za katero bi morali premisliti tudi o obveznem služenju za ženske.'

Takšne izjave so lažniva in zavajujoča propaganda, saj profesionalizacija vojske po izjavah predstavnikov Ministrstva za obrambo nima nobene zveze s poskusi politikov, da bi Slovenija vstopila v NATO. To dokazuje med drugim tudi prvi izmed serije propagandnih filmov 'NA TO imamo odgovor', ki jih je skupaj z Uradom vlade za informiranje izdelala Teve Pika. Primož Šavc, državni podsekretar na Ministrstvu za obrambo na vprašanje ali bo Slovenska vojska postala poklicna zaradi članstva v NATU odgovarja: 'Nikakor ne, način popolnjevanja vojsk je stvar nacionalnih odločitev in s članstvom v NATU nima nobene zveze. V Sloveniji ta odločitev nikakor ni imela tudi ne zveze s približevanjem NATU, čeprav sovpada ravno v leto ko pričakujemo vabilo. Ampak je to odraz razpoloženja slovenske javnosti, razmišljanja mladih ljudi o vojski. Poznate javnomnenjske raziskave, da je pač večina Slovencev naklonjena popolni poklicizaciji vojske oziroma poklicnemu načinu. Ob pa tem naj povem, da seveda se bo naborniški način popolnjevanja ohranil samo v ustavi in v zakonu o obrambi za primer, da bi se nekdaj v prihodnosti varnostna razmerja v Evropi porušila do te mere, da bi posamezne države recimo temu masovne vojske potrebovale za lastno obrambo in je vedno dovolj časa, da se to reaktivira in postavi nazaj, tako kot je bilo to včasih.'

Hkrati naj poudarimo, da obveznega služenja vojske za ženske ne poznajo v nobeni Evropski državi. Izjavi ministra Grizolda in brigadirja Lipiča sta zato prozorna in lažniva propaganda, ki kažeta zgolj na to, da se vlada v pomanjkanju pravih argumentov za vstop v NATO zateka k manipulacijam in lažem. Njuni izjavi zato ostro obsojamo!

Opozoriti je potrebno tudi na dejstvo, da sta minister za promet in minister za informacijsko družbo v propagandnem gradivu proti referendumu o privatizaciji želenic in vračanju vlaganj v telekomunikacijsko omrežje nastopila proti potratni porabi davkoplačevalskega denarja in poudarila, da bi se ta denar bolje uporabil za socialne namene. Zanima nas ali sta ministra tudi glede denarja, ki ga vlada namerava potrošiti za vključevanje in članstvo v NATU podobnega mnenja. Dejstvo je, da bi se denar namenjen za NATO lahko učinkoviteje porabil za zamenjavo zastarele opreme v slovenskih bolnišnicah, izgradnjo novega onkološkega inštituta in pediatrične klinike, pa še bi ga ostalo.

Vlado zato pozivamo naj takoj preneha zapravljati davkoplačevalski denar za cilje peščice pripadnikov politične elite in ga raje usmeri v resnične in nujne potrebe celotnega prebivalstva. Hkrati od vlade zahtevamo naj takoj preneha z nesramno, nesprejemljivo in lažnivo propagando s katero smeši samo sebe in svoj projekt klečiplazenja v NATO.

Gibanje študentov proti militarizaciji

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.