Gregor Cerar

Fojbe 2004

'Računalniška igrica fojbe so Mladinin prispevek k spravi v Sloveniji. V jame nediskriminatorno padajo tako partizani kot domobranci! Igrica nima nikakršne zveze z italijanskim fašizmom prve polovice 20. stoletja in povojnimi izvensodnimi poboji,' je za italijansko tiskovno agencijo ANSA na očitke italijanskih poslancev odgovoril glavni in odgovorni urednik Mladine Jani Sever.

Na Mladinine Fojbe 2000, ki obstajajo že več kot 3 leta je ob sprejemu zakona o optantih opozorila svetnica Nacionalnega zavezništva iz Lombardije Silvia Ferreto. Nato so se zgodile demonstracije pred slovenskim veleposlaništvom v Rimu in protest 40 poslancev, ki so zahtevali, da minister Stanca uradno zahteva od slovenske vlade prepoved oz. ukine dostop do spornega tetrisa.

Kljub temu, da omenjena igrica nima nobene zveze z Italijani, ki jih očitno moti le sporno ime, Ferretova ni prvi italijanski politik, ki je prisurfala do Mladinine spletne strani. Že lani je o Fojbah 2000 pisal tržaški Il Picollo, ko je poslanec Nacionalnega zavezništva Roberto Menia od tedanjega italijanskega ministra za telekomunikacije Gasparrija zahteval, naj igrico zatemnijo, saj naj bi bila izjemno neokusna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.