Uredništvo

 |  Politika

Ustanovljena nova stranka: krščanski demokrati

/media/www/slike.old/novice/joe_duhovnik_640x480.jpg

© Marko Jamnik

Duhovnik v politiki ni novo ime, saj je bil nekdaj eden vodilnih članov bivše SKD, po združitvi z ljudsko stranko je postal tudi podpredsednik združene SLS. V javnosti je znan tudi kot nekdanji direktor Litostroja.
Marko Štrovs je nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo, ki je večkrat javno kritiziral delovanje in razmere v Novi Sloveniji, predvsem preveliko podrejenost Janševi Slovenski demokratski stranki.

Podrobnosti o programu stranke krščanskih demokratov niso znane, predsednik Jože Duhovnik pa kot vsebinske temelje navaja predvsem tradicionalne desne vrednote, saj se po njegovem mnenju v Sloveniji preveč strank skuša uvrščati v sredinski politični prostor. Kot je dejal, se programska stališča nove stranke bistveno razlikujejo od programa Nove Slovenije. "Zelo jasno bomo povedali, da smo proti igralništvu takšnega formata, kot so ga zagovarjali v NSi. Prav tako bomo jasno poudarjali družino, ki jo poznamo kot zvezo med moškim in žensko," je pojasnil Duhovnik.
Ob tem je še navedel, da nikoli ni bil član NSi, ampak njen simpatizer. Na vprašanje, ali je razočaran nad NSi, pa odgovarja, da pri ustanovitvi nove stranke "ne gre za predsednika NSi Andreja Bajuka". "Gre za člane nekdanje SKD, ki so se zavzemali za ustanovitev nove stranke. Ugotovili smo, da volivci na desnici nimajo take izbire strank kot na levici, ob čemer menimo, da bi lahko s programom, ki ga zastopamo, naredili nekaj več," je poudaril Duhovnik.

Stranka bo temeljila na svojem programu in na vidnih osebnostih bivših krščanskih demokratov, ki se nam bodo še pridružili, je za STA dejal Duhovnik. Koga od znanih imen je pri tem imel v mislih, ni razkril.
Lojze Peterle, nekdanji predsednik bivše SKD, ki je bil pogosto kritičen do razmer v NSi, je pojasnil, da pri ustanovitvi nove SKD ni sodeloval in o tem nima informacij.  Prav tako med člani nove stranke ni Janeza Drobniča, nekdanjega ministra, ki je izstopil iz vrst NSi. SKD ima trenutno nekaj več kot 300 članov.
Uradno ime nove stranke, ki je pravzaprav preimenovana zunajparlamentarna stranka Kresnica, je sicer KDS - krščansko demokratska stranka, saj je SLS ob združitvi z SKD zaščitila ime in kratico nekdanje stranke.

Predsednik Nove Slovenije, Andrej Bajuk je ob tem dejal, "da je prepričan, da je preimenovanje stranke Kresnica novi pojav starih želja, ki so se pojavile ob koncu leta 1999 na podlagi ocen nekdanjega predsednika države Milana Kučana, da Slovenija potrebuje žlahtno konzervativno stranko". (bl)
 



Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.