Uredništvo

 |  Svet

EU promovira srbohrvaški jezik?

/media/www/slike.old/novice/serbo_croatian_languages2006.jpg

© commons.wikimedia.org

Prihodnji teden bo Evrospki parlament razpravljal o predlogu resolucije o napredku Hrvaške pri vstopanju v Evropsko unijo. Evropski poslanci so k besedilu parlamentarnega poročevalca Hannesa Swobode vložili 50 amandmajev. Vsekakor je eden od bolj zanimivih tisti, ki sta ga dodali poslanki Zelenih, Nemka Franziska Katharina Brantner in Nizozemka Marija Cornelisse.

Zeleni poslanki sta v amandmaju predlagali, naj ob vstopanju Hrvaške v EU razmišljajo tudi o poenotenju jezikov, ki jih uporabljajo v državah nekdanje Jugoslavije, kar bi močno znižalo stroške prevodov na različne uradne jezike v državah možnih kandidatkah za vstop v EU, piše spletni portal index.hr.

“Evropski parlament opozarja na dejstvo, da je srbohrvaški jezik zdaj razdeljen na različne uradne jezike v državah, možnih kandidatkah za vstop v EU. Evropska komisija naj s hrvaškimi oblastmi najde primerno rešitev za hrvaški jezik, ki ne bo preprečevala sprejetja sporazuma o jezikih z BiH, Črno goro in Srbijo, ko bodo te države postale članice EU,
” je zapisano v amandmaju predstavnic zelenih.


Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.