Uredništvo

 |  Politika

Je Cvikl prepisoval?

/media/www/slike.old/novice/wmilanmcvikl_matejleskovek_copy2_copy1.jpg

© Matej Leskovšek

Očitke, ki so vezani na Cviklovo knjigo Prenovljeno pravo Evropske unije, generalni sekretar vlade zavrača.

Časnik Dnevnik tako navaja, da je eden vodilnih strokovnjakov za pravo EU Matej Accetto pred dnevi v kolumni na portalu IUS Software opozoril, da je besedilo zgodovinskega prikaza pravnega reda EU "v presunljivo veliki meri" podobno vsebini besedila, ki ga o isti tematiki ponuja angleška Wikipedija. Ugotovil je, da so deli Cviklovega besedila prosti prevodi angleškega besedila Wikipedije, in sicer iz odstavka v odstavek, iz stavka v stavek. Težava pa je tudi v tem, da Cvikl Wikipedije kot vira ne omenja.

Bodoči slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan M. Cvikl po navedbah omenjenega časnika očitke zanika. Kot pravi, je knjiga pravzaprav priročnik, nekakšen "politekonomski" pogled na vprašanja razvoja EU, ki da je vsebinsko nastal, ko je bil leta 2004 minister za evropske zadeve in je kot pogajalec iskal kompromise za sprejem ustavne pogodbe v času irskega predsedovanja EU. Wikipedije sploh ni videl, domneva pa, da so za Wikipedijo viri enaki, če ne celo isti. Accettu pa očita, da je spregledal, da je navedel, da so pojasnila zadnjega dela povzeta po Poročevalcu DZ. (STA, lpč)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.