28. 8. 2011 | Mladina 34 | Družba
Kaj potem sploh še ješ?
Najpogostejše vprašanje, ki doleti vegane
Veganska torta. Brez jajc, brez mleka, brez masla itd. A še vedno sladka.
© Tjaša Zajc
Nutricionisti, zdravniki, vera in družba so le nekatere okoliščine, ki vplivajo na posameznikovo odločitev o načinu prehranjevanja. Razlogi za omejitev na živila rastlinskega izvora so različni. Precej tistih, ki so nam predstavili svoje izkušnje, je najprej začelo z vegetarijanstvom, ob poglabljanju v današnji način pridelave hrane in zaradi etičnih vidikov pa so začeli izločati mlečne in druge izdelke živalskega izvora, večina se jih odloča za ekološko pridelano hrano. Mitja Mestek se je pred sedmimi leti za veganstvo odločil iz zdravstvenih in športnih razlogov. Ob spremembi in zaradi skeptičnosti osebnega zdravnika je pogosto nadziral krvno sliko: »Osebni zdravnik je bil na začetku malo skeptičen o moji odločitvi, ker sem tudi shujšal za sedem kilogramov. Na podlagi krvnih izvidov pa mi je rekel, da karkoli že počnem, lahko počnem naprej, saj so bili izvidi na njegovo presenečenje zelo dobri. Zdravstvenih težav danes nimam in tudi krvnih preiskav že kakšno četrto leto ne opravljam več.«
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Glavni članek
Vegežerci
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.