Marjan Horvat

 |  Mladina 36  |  Svet

Neuvrščeni spet v Beogradu

SDS se prikazujejo duhovi Tita, Naserja in Nehruja

Minuli ponedeljek in torek je bil Beograd, nekdanja jugoslovanska prestolnica, prizorišče jubilejnega zasedanja Gibanja neuvrščenih, ki je bilo zlasti v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zelo pomemben dejavnik mednarodnega miru in nasprotovanja blokovski delitvi. Spočeto je bilo na Galebu, jahti tedanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, za duhovne utemeljitelje neuvrščenosti pa veljajo poleg Tita še tedanji egiptovski predsednik Gamal Abdel Naser, indijski Džavaharlal Nehru in indonezijski Ahmed Sukarno. Med 1. in 6. septembrom 1961 so v Beogradu zasedali voditelji 25 držav, ki so se pridružile neuvrščenim in niso bile vključene v tedanje zahodne in vzhodne politične in vojaške povezave (Nato in Varšavski pakt).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.