Obvezna praksa in vabila

Na taboru SLS + SKD Slovenske ljudske stranke so dijaki Srednje gostinske šole v Mariboru opravljali obvezno prakso, vabila na žurko pa so pošiljali kar s posameznih ministrstev

Dijaki ali strankarski strežniki?

Dijaki ali strankarski strežniki?
© Denis Sarkić

"Kaj so tam počeli, mi ni jasno. Če bi jih najeli in jih plačali, bi to še nekako razumel, da so morali zastonj streči na taboru neke stranke, se mi zdi izkoriščanje otrok v politične namene," je bil razburjen eden izmed staršev dijakov srednje gostinske šole v Mariboru. Dijaki tretjih letnikov so morali namreč v okviru obvezne šolske prakse streči in kuhati na taboru "SLS + SKD" pod Pohorjem, ki se je zgodil prejšnjo soboto. Eden izmed dijakov, ki je stregel na prireditvi od devetih zjutraj do sedmih zvečer, pravi, da jih je razredničarka opozorila, da jih v primeru, da se prakse ne udeležijo, čakajo neopravičene ure ter celo ukor. "Mi moramo nabrati 108 ur prakse, ponavadi smo za prakso, ki si jo lahko uredimo tudi sami, plačani po uri prek študentskega servisa. Bilo nas je kar nekaj takih, ki nismo hoteli iti tja, ker smo si plačano delo za soboto že priskrbeli," je povedal eden izmed dijakov. Ravnateljica Srednje gostinske šole Slava Dobnik pravi, da v tem, da so dijaki stregli na taboru politične stranke, ne vidi problema. "Imeli smo organiziran pouk, katerega obvezen del je tudi praksa kuhanja in strežbe, ki pa ni imel nobene zveze s politično stranko. Mi smo pomagali hotelu Arena, ki je bil izvajalec gostinskega dela." Tudi Bojan Gerič, direktor gostinstva pri športnem centru Pohorje, ki je bil izvajalec prireditve, pravi, da ni šlo za izkoriščanje otrok v politične namene. "Z gostinsko šolo imamo pogodbo o pomoči dijakov v okviru obvezne prakse. Dijaki pomagajo na raznih prireditvah, saj se tako največ naučijo, veliko pa jih pozneje po šolanju tudi zaposlimo v naših objektih ali jih plačujemo po tarifah študentskega servisa." Če se vsem zdi samoumevno, da so dijaki dolžni nastopati kot kelnerji in kuharji na političnih shodih, pa čeprav v okviru šolske prakse, pa se mogoče ne bo zdelo vsem normalno, da so vabila s propagandnim materialom za tabor vključno s srečko pošiljali naslovnikom kar s posameznih ministrstev. Eden izmed pošiljateljev, ki naj bi jih bilo kar nekaj, je bilo tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki ga vodi Ciril Smrkolj, ki je prav tako član SLS + SKD. Na ministrstvu za kmetijstvo so nam zaupali, da o tem ne vedo nič, vendar kuverta, ki nam jo je poslala na tabor vabljena oseba, dokazuje, da je bila poslana prav z ministrstva za kmetijstvo, kar je seveda milo rečeno nemoralno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: