Gregor Cerar

4. 12. 2000  |  Mladina 49

Ebola in civilisti

V prehodnih domovih za tujce je služilo 58 oporečnikov

Policisti, ki sodelujejo pri lovu na prebežnike, in uslužbenci centrov za odstranjevanje tujcev so pred nedavnim izrazili strah pred boleznimi, katerih prenašalci bi lahko bili ujeti prebežniki, še posebej tisti iz Afrike, kjer vladajo tako nevarne bolezni, kot je že mitična ebola, ali druge hemoragične mrzlice in še vse kaj drugega.

Nekoliko jih je pomirilo to, da bi takšni bolniki najbrž umrli že na poti v Slovenijo, čeprav se spomnimo primera, ko je zbolela nemška državljanka in umrla šele v Nemčiji. Potovanje z letali ne pomeni velike časovne omejitve.

Strah je morda upravičen, nikjer pa se ni govorilo, kako je s tistimi, ki se odločijo dolžnost do države odslužiti civilno. Med organizacijami, kjer so državi služili tisti, ki se odločijo za uveljavljanje ugovora vesti, so bili tudi prehodni domovi za tujce. Policisti in zaposleni so v tovrstnih domovih pač po službeni dolžnosti, državljani na civilnem služenju so bili tam, ker je to od njih zahtevala država.

Na ministrstvu za obrambo so nam povedali, da sedaj nihče več civilno ne služi v prehodnih domovih za tujce, oziroma v centrih za odstranjevanje, ker niso podpisali nove pogodbe. (Čeprav to ne bo povsem držalo, ker trenutno ravno v najslavnejšem centru služi slovenski rock zvezdnik Vanja Alič, član skupine Zaklonišče prepeva). Vendar naj bi ta podatek velja od marca letos. Od leta 1992 do 1999 se je z ujetimi prebežniki ukvarjalo 58 ljudi na civilnem služenju. Koliko so bili zaradi možnosti okužbe z nevarnimi boleznimi v resnici ogroženi, glede na to, da so bili v stiku s tujci vsak dan, pa je drugo vprašanje...