Z obnovo ni bilo nič

Že drugič je odpadel poseben dan duhovne obnove za novinarje

Pripravljena dvorana

Pripravljena dvorana
© Borut Krajnc

V soboto, 25. novembra, se je imel v Tinjah na slovenskem Koroškem zgoditi dan obnove za časnikarje. Nekakšne duhovne vaje so v jubilejnem letu odrešenja in osvoboditve nosile neposreden naslov: Novinar v službi človeka in kraljestva. A iz vsega tega ni bilo nič, duhovno srečanje je zaradi premalo prijav preprosto odpadlo. Edina udeleženca katoliškega seminarja sva bila fotograf in novinar Mladine.

In kakšno naj bi sploh bilo to srečanje? Predavatelj Drago Ocvirk naj bi novinarjem govoril o moči besede v sodobni komunikacijski kulturi, o izzivih za krščanske novinarje in soočenju elektronske ter krščanske logike. Duhovne vaje naj bi novinarjem, ki so zaradi zvestobe Jezusu zavezani predvsem človeku, pomagale poiskati pravo pot do njihovega poslanstva. A prenova je odpadla. "Vi novinarji ste čuda sorta ljudi," je v Tinjah potarnal tamkajšnji duhovnik Jože Kopeinig. "Že spomladi smo načrtovali to srečanje, pa tudi ni bilo dovolj prijav."

Seveda se ob neuspešnosti duhovne prenove postavljajo zanimiva vprašanja. Slovenski medijski prostor naj bi bil antiklerikalen, v rokah sil kontinuitete in neoliberalizma. Po navedbah članov Bajukove vlade naj bi bili za poraz desnice odgovorni prav novinarji, ker naj bi bili z zavajajočim pisanjem enostransko prikazovali politične razmere v državi.

Po tej strani slovenski novinarji ne potrebujejo le prenove, ampak so potrebni čiščenja in še kakšnega eksorcističnega rituala. V Sloveniji pa so tudi mediji in pisci, ki so bolj naklonjeni cerkvi in sledijo napotkom apostola Petra. Ta je v svojem prvem pismu naročil, naj tisti, ki govori, "to stori, kakor je prav za božje besede".

A tudi teh ni bilo v Tinje, celo tistim, ki naj bi bili vzor resnicoljubnega in pravilnega družbenega obveščanja, se je sobotna pot v idilično koroško vasico zdela predolga. Vsem slovenskim novinarjem je torej malo mar za duhovna srečanja. Točneje, v idilično koroško vasico sva prišla le predstavnika Mladine, časnika, ki po besedah Družine "med Slovence širi hudičevo delo in ki vztrajno pljuva po svetinjah slovenskega naroda". Prišla sva, da bi se obnovila in morda spregledala. A žal nama ni uspelo. In Mladino bo še zmeraj vodil zli duh.